Elkészült Magyarország első közösségi filmje, a BÚÉK. Az alkotók tavaly hirdették meg a BÚÉK projektet, amely az ország egyetlen napját, 2013-2014 szilveszterét mutatja be számtalan szemszögből. A profi filmes stábok mellett több száz résztvevő küldte be saját videóját, így közel 100 órányi nyersanyagából készült el a 70 perces mozifilm.

BÚÉK-film

A premiert 2014. december 30-án országszerte számos helyszínen, azonos időpontban rendezik meg. Az alkotók további premierhelyszínek jelentkezését is várják.

A tavaly meghirdetett BÚÉK elkészítésében a fiatal filmesekből álló stábok mellett bárki részt vehetett saját videóinak beküldésével. Az egyetlen kritérium az volt, hogy a videók december 31-e és január 1-je között készüljenek. A BÚÉK-ra végül több, mint 800 videó érkezett 60 településről. 

Az alkotók a film bemutatását a forgatáshoz hasonlóan országos, közösségi eseményként szeretnék megrendezni. December 30-án, rendhagyó módon az ország több pontján vetítik majd a BÚÉK-ot egy időben. A budapesti premiert az Akvárium Klubban tartják, ahol a vetítés után a film zenéjét szerző DJ Bootsie speciális audovizuális szettel lép majd fel.

A BÚÉK eddigi premierhelyszínei: Békéscsaba – Center Mozi, Budapest – Akvárium Klub, Eger – Uránia Mozi, Kecskemét – Otthon Mozi, Pécs – Apolló Mozi, Szeged – Belvárosi Mozi, Székesfehérvár – Barátság Mozi/Fejér Megyei Művelődési Központ, Tapolca – Tapolca Mozi, Tatabánya – Vértes Agorája Kulturális Központ, Vámospércs – Művelődési Ház és Könyvtár.

Az alkotók szeretnének a filmet akár a legkisebb településekre is eljuttatni, ezért a mozik mellett művelődési házak, filmklubok, könyvtárak jelentkezését is várják a buekfilm@gmail.com e-mail címre.

Ha többet szeretne megtudni a BÚÉK-ról, látogasson el a film honlapjára: http://www.buekfilm.hu/, vagy kövesse a BÚÉK Facebook-oldalt: https://www.facebook.com/buekfilm

A film a Fraktál Film gyártásában készül, co-producere a COLLOC Productions, A BÚÉK főszponzora a VS.hu. utómunka-partner a Filmworks, az Origo Digital Film és az Umbrella. A film producerei: Fliegauf Bence, Halász Júlia, Horváth Szabó Ágnes, Kálmán Mátyás, Mesterházy Ernő, Mécs Mónika.”