TÁR című film főszerepe hozhatja el a harmadik aranyszobrot az ausztrál színésznőnek, akinek a mostani a hetedik jelölése a legrangosabb mozgóképes díjra. Eddig kétszer nyert Oscart (Blue Jasmine, Az aviátor), a további jelölések közül három főszerepért járt (Elizabeth, Elizabeth: Az aranykor, Carol), kettőt pedig mellékszereplőként érdemelt ki (Egy botrány részletei, I’m Not There – Bob Dylan életei).

Lydia Tár szerepét Todd Field rendező kifejezetten Blanchett számára írta. A színésznő megszállott női karmestert alakít, akinek meg kell küzdenie a férfiak uralta zenei világ törvényeivel, de leginkább a saját egójával – és ez utóbbi harcban váltakozó sikerrel teljesít. Fieldet a TÁRért most három Oscarra jelölték (rendezőként, producerként és az eredeti forgatókönyv szerzőjeként), miközben korábbról is három Oscar-jelölése van. Egyet kapott az Apró titkok forgatókönyvéért, kettőt pedig A hálószobában producereként és forgatókönyvírójaként.

Cate Blanchett mostani hetedik Oscar-jelölésével bizonyította, hogy napjaink egyik legkiválóbb és legkeresettebb színésznője. Ennek megfelelő a vagyona is: 95 millió dollárra (34,2 milliárd forint) becsülik. Gázsiját illetően öt éve volt a csúcson, több mint 13 millió dollárt keresett egyetlen év alatt.

(TÁR – hazai bemutató: 2023. február 16.)