Nehezen hihető, de megint elszaladt egy év, és itt állunk az Észt hét küszöbén… Kilencedik alkalommal biztatnak a szervezők, vagyis az Észt Intézet és a Szimplafilm arra, hogy egy héten át mindent félretéve merüljünk alá az izgalmas és sokszínű észt kultúrába, és válasszunk kedvünkre valót a filmeket, koncertet, kiállításokat, könyvbemutatót és színházi előadást tartalmazó programkínálatból. Az Észt hét hagyományos vidéki helyszínei – Szeged és Debrecen – mellé idén csatlakozik az egyik 2016-os Finnugor Kulturális Főváros, Veszprém is.

Képzeljük el, hogy egy millióan váltanak itthon jegyet egy hazai filmre… Ilyesmi történt tavaly Észtországban, ahol az észtek egytizede volt kíváncsi az 1944 című történelmi drámára – kézenfekvő hát, hogy március 18-án a Művész moziban ezzel a művel induljon az Észt hét filmes programja. Az 1944 alkotói a lehető legobjektívebben próbálták megjeleníteni a Vörös Hadseregben és a balti SS alakulatokban egymás ellen harcoló észtek tragédiáját. A vetítés ingyenes, de a film megtekintéséhez helyjegyet kell váltani.
Különleges csemegének ígérkezik a legendás Őszi bál rendezője, az erőteljes képi világáról és ütős zeneválasztásáról híres Veiko Õunpuu új, kísérleti filmje, a Roukli. Főszerepét az a Juhan Ulfsak alakítja, akit  2 éve sokan megkedvelhettek a Gombászók című fergeteges komédia rockzenészeként. A színész a budapesti vetítésen személyesen is jelen lesz.
Bizonyára sokak érdeklődését felkelti majd a Krisztus Szibériában él című dokumentumfilm, melynek rendezői azt vizsgálták, milyen lehet egy gyereknek a civilizációtól szinte teljesen elzártan, egy különös vallási közösségben felnőni.
Arvo Pärt népszerűsége töretlen: megszakítás nélkül ötödik éve ő a világ legtöbbet játszott kortárs zeneszerzője. A róla szóló bensőséges hangulatú, érzékeny portréfilm minden eddiginél többet megmutat a világhírű észt komponista világából.
A komolyzene mellett egy másik műfajba is kiruccanhatunk: a Farkasszív című dokumentumfilm az északi folkmetál sikerére próbál magyarázatot találni az észt nemzeti kincsnek számító Metsatöll és finn „nagytestvérük”, a Finntroll segítségével.
Idén egy magyar vendége is lesz az Észt hétnek: Csüllög Edina, aki a Balti Film és Média Főiskolán sajátította el a filmkészítés művészetét, és Lepkeember című Mehis Heinsaar-adaptációját fogja bemutatni más rövidfilmek kíséretében.
Természetesen nem hiányozhat a műsorról az animációs válogatás sem, hiszen továbbra is ez az észt filmipar nemzetközi szinten legsikeresebb ága, egyetlen év sem múlik el jelentős külföldi elismerés nélkül. A nagy nevek mellett ígéretes fiatal tehetségek munkáit is bemutatjuk.

Az Észt hét további programjairól a www.esztorszag.hu oldalon lehet tájékozódni.

Észt Filmek

Művész mozi, március 18-20.

március 18., 18.30, Chaplin terem

1944

1944, 2015, észt játékfilm, 100’

rendező: Elmo Nüganen

gyártó: Taska Film, MRP Matila Röhr Productions

észt nyelven, angol és magyar felirattal

A rekordszámú nézőt – az észtek egytizedét – a mozikba vonzó film a 2. világháború ellentmondásos eseményei közé vezet vissza. Az 1944 áprilisában az ún. Tannenberg–vonalon lezajlott csata a keleti frontvonal egyik legvéresebb ütközete volt. Dán, holland, vallon, kelet-poroszországi és norvég önkéntesekből álló alakulatok néztek farkasszemet a Vörös Hadsereg csapataival, a Waffen SS-be besorozott vagy az ország függetlenségének visszaszerzése reményében önként csatlakozott észtek a szovjetek oldalán harcoló, szibériai munkatáborokat megjárt honfitársaikkal… Mindez egy olyan országban, ahol nemcsak a katonáknak, hanem a hozzátartozóiknak is súlyos döntéseket kellett hozniuk. 70 év elteltével a film készítő megpróbálták a lehető legobjektívebben bemutatni a szemben álló csapatokban harcoló észtek motivációját, reményeit és tragikus sorsát.

Trailer:

A vetítés ingyenes, de a film megtekintéséhez helyjegyet kell váltani!

március 19., 16.00, Huszárik terem

ÚJ ÉSZT ANIMÁCIÓ

élő klasszikusok és ígéretes pályakezdők legfrissebb munkái
össz. 67’, dialógus nélkül

Az Élet Hermann H. Patkánnyal / Elu Herman H. Rottiga, 2015, észt-horvát-dán, 11′

rendezte: Chintis Lundgren, gyártó: Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio

Az őszi Anilogue fesztivál egyik közönségkedvenc filmjének főhőse Herman, a punkpatkány, aki egyedül éli dekadens életét kaotikus legénylakásában. Mígnem egy napon beállít hozzá egy takaros kispolgári cica, az összes holmijával egyetemben…

A gazda / Isand, 2015, észt, 18′, rendező: Riho Unt, gyártó: Nukufilm
A filmben Friedebert Tuglas novellájának hősei elevenednek meg: a Gazdát hazaváró Popi kutya és Huhuu, a majom. Mikor rájönnek, hogy a Gazda sohasem tér vissza, a buta, de uralomra törő Huhuu fokozatosan átveszi a szerepét.  A bölcsebb Popi inkább aláveti magát Huhuu hangulatingadozásának, és elkezdődik kettejük Nagy Játéka. A világ felfedezése, az egzisztenciális harc, a területek felosztása… A film arra keresi a választ, képesek vagyunk-e kiegyezni a felettünk basáskodó Gazdákkal – főnökökkel, állami vezetőkkel –, és mennyiben függ tőlük az életünk. A főszereplők érzelmeinek kifejezésében fontos szerepet kap Lepo Sumera és Arvo Pärt zenéje.
Díjak: Észt Filmes Újságírók Szövetsége – legjobb észt film 2015, emellett számtalan külföldi elismerés, köztük a világ egyik első számú animációs seregszemléjének számító Annecy fesztivál zsűrijének fődíja.

Tik-tak / Tik-tak, 2015, észt, 9′, rendező: Ülo Pikkov, gyártó: Nukufilm

Az órásmester az időt figyeli, a műhelyében lakó egér pedig az órákat… A Tik-Tak az időt és annak végzetességét jeleníti meg. Az idő metafizikai jellegét hangsúlyozandó az alkotók rengeteg régi órát és óraalkatrészt használtak fel a filmben. Mindannyiunknak „saját idő” adatott, bár a mi időnk valójában ezernyi különböző „időből” áll – ahogy a testünkben minden egyes sejtnek megszabott ideje van az életre és az elmúlásra.

Díjak: Észt Kulturális Alap – legjobb animáció 2014, FANTOCHE animációs filmfesztivál (Svájc, 2015) különdíja, Mediawave 2015 – legjobb animáció

Zongora / Piano, 2015, észt, 10′, rendezte: Kaspar Jancis, gyártó: Joonisfilm

Az észt animáció egyik legeredetibb alkotójának filmjében a szereplők élete drámai és kevésbé drámai módon kereszteződik egy átlagos panelházban. Marta zongorát vonszol haza a használt hangszerek boltjából. Majdnem sikerült neki. Albert már harmincadik éve próbál Paulának szerelmet vallani. Majdnem sikerül neki. Paula viszonozni akarja Albert érzéseit. Majdnem sikerül neki. Kits rendőrfelügyelő egész életében ejtőernyős ugrásról álmodozott. Majdnem sikerül neki. Mirjam cirkuszi artista szeretne lenni. Majdnem sikerül neki. A méhecske ki szeretne jutni a csukott ablakon. Majdnem sikerül neki.

Díj: Észt Kulturális Alap – legjobb észt animáció, 2015

Kívánságkosár időseknek / Őnnesoovid eakatele, 2015, észt, 9′, rendező: Ave Taavet, Észt Művészeti Egyetem

Kísértetszerű öregemberek élnek együtt az idősek otthonában, ahol magány, unalom és szigorú személyzet veszi őket körül. Ám egyikük titkot rejteget, ami értelmet adhatna az itteni elviselhetetlen létnek. Készen áll-e rá, hogy feláldozza magát a többiekért? Egyáltalán van választási lehetősége?

Fűrészporos szerelem / Ma saen Sind, 2015, észt, 6′, rendezte: Sander Joon – Egert Kesa – Jaan Sinka, Észt Művészeti Egyetem

Az étvágytalan asszony szerencsétlen férjével vacsorázik. A férfi megpróbálja rávenni az evésre, de az évődés meglepő fordulatot vesz…

március 19., 18.00, Buñuel terem

KRISZTUS SZIBÉRIÁBAN ÉL

Kristus elab Siberis

2015, észt-finn dokumentumfilm, 85’

rendező: Jaak Kilmi – Arbo Tammiksaar, gyártó: Film Tower, Making Movies

orosz nyelven, magyar felirattal

A világtól távoli szibériai tajgán él egy karizmatikus vallási vezető, aki Krisztus Visszarionnak, az újjászületett Jézus Krisztusnak nevezi magát. Több ezer követőjéből mára közösség kovácsolódott, melynek Dmitri, az órásmester, és felesége, Szveta is tagjai. Szveta Szentpétervárról költözött ide három gyermekével, hogy Visszarion tanait hallgassa. Gyermekeinek vér szerinti apja, Magomed azonban nem hagyja ennyiben a dolgot. Panaszlevelet küld az orosz elnöki adminisztrációnak, melyben visszaköveteli a gyerekeit.

A film egyik rendezője, Arbo Tammiksaar egy évet töltött a családjával a visszarionáriusok falujában, ebben a földi paradicsomban. Nyomon követte a három gyereket otthon és az iskolában, kapcsolatukat a szüleikkel, a Tanítóval és játszótársaikkal. A lélegzetelállítóan szép tájakon kibontakozó történet hátterében fontos kérdések vetődnek föl. Milyen egy gyereknek a civilizációtól elvágott, különös tanokat hirdető vallási közösségben felnőni, és joga van-e a szülőknek teljes mértékben rendelkezni gyermekük sorsa felett?

Trailer:

március 19., 20.00, Buñuel terem

ROUKLI

Roukli, 2015, észt játékfilm, 99’

rendező: Veiko Õunpuu

gyártó: Filmiühistu Roukli

észt nyelven, angol és magyar felirattal

Az ütős zenehasználatáról és a mozivászon elé szögező, erőteljes képi világáról híres Veiko Õunpuu új filmje egy kollektív kísérlet eredménye: kiváló színészek aktív közreműködésével a rendező saaremaa-i birtokán forgatták, kizárólag közösségi finanszírozásból.

Városi értelmiségiek megszokott biztonsági zónájuktól távol, egy tanyán próbálják átvészelni a háborút. Egyre fogyatkozó készletekkel, egyre növekvő szorongással. A két férfi és két nő élete még jobban összekuszálódik, amikor a házba furcsa idegenek érkeznek, akik állításuk szerint a titokzatos, bosszúszomjas Peedu elől menekülnek. A kibontakozó események kikezdik az emberek közötti törékeny viszonyokat és az egyének önazonosságát; régi sebek tépődnek fel és újak keletkeznek. A metaforikus, több rétegű mű mágiájával és líraiságával nyűgözi le a nézőt.

Díj: az Észt Kulturális Alap különdíja a bátor kísérletezésért

Trailer

A budapesti vetítésen vendégünk a főszereplő, Juhan Ulfsak.

március 20., 16:00, Huszárik terem

A LEPKEEMBER – friss észt rövidfilmek

75 perc

Az éhezés hete / Näljanädal, 2015, észt játékfilm, 22’12, rendező: Rein Zobel, BMF, észt nyelven, magyar felirattal

A megtörtént eseményeken alapuló diplomafilm azt dolgozza fel, hogyan hat a fiatal férfiak pszichéjére és egymáshoz való viszonyukra a sorkatonai szolgálat egyik legnehezebb része. Vilbét és tőle gyökeresen különböző társait kiteszik az erdőbe a Védelmi Erők gyakorlóterületén. A feladat egyszerű: életben kell maradni!

Trailer: https://vimeo.com/130749510

Amikor találkozol vele / Kui sa teda kohtad, 2015, észt játékfilm,13’53, rendező: Jürgen Moor, BFM, észt nyelven, magyar felirattal

A fiatal lány az első ránézésre barátságos öregember gondjaira bízza magát, aki nagy meglepetésére legrosszabb rémálmait is felülmúlja. Hogyan lehet menekülni egy helyzetből, amelyből látszólag nincs kiút?

A fény felé / Valguseks/Valguseni/Valgusena, 2015, észt dokumentumfilm, 33’37

rendezte: Nora Särak, BMF, észt nyelven, magyar felirattal

A délkeleti határon fekvő Petseri 1920 és 1945 között észt város volt, ma az Orosz Föderációhoz tartozik. A költőien fényképezett dokumentumfilm két észtről, anyáról és fiáról szól. Amikor a város az oroszokhoz került, ők a maradás mellett döntöttek. Időközben Petseri teljesen eloroszosodott. Linda és Mart próbálják megőrizni a kapcsolatot hazájukkal, ám ez nem enyhíti magányukat. Bármennyire is nehezükre esik bevallani, csak egymásra számíthatnak. Linda oda tart, ahol már csak a sötétség uralkodik. Mart még keresi a fényt a sötétben.

Díjak: Észt Kulturális Alap – az év rövidfilmje, PÖFF Sleepwalkers nemzetközi rövidfilmfesztivál – fődíj

Trailer: https://vimeo.com/152947306

A lepkeember / Liblikmees, 2015, észt játékfilm, 15’41, rendezte: Csüllög Edina, gyártó: Exitfilm, észt nyelven, magyar felirattal

Az álomszerű rövidfilm az összetéveszthetetlen hangú észt író, Mehis Heinsaar azonos című elbeszélésén alapul. Anselm leghőbb vágya, hogy illuzionista lehessen. A magányos és esetlen férfi Boruslawski cirkuszában dolgozik a híres mágus, Ernesto odaadó asszisztenseként. Titokban gyakorolja a trükköket, és amikor Ernesto a mutatvány hevében végleg eltünteti magát, eljön számára a nagy lehetőség. Pillanatok alatt a közönség kedvencévé válik, ám különleges képessége – lepkék szállnak fel belőle – mind önmaga, mind a cirkusz számára végzetesnek bizonyul.

Trailer: https://vimeo.com/81720097

A budapesti vetítésen vendégünk a rendező, Csüllög Edina.

A nézők között Breviárium-sorozatunk Mehis Heinsaar-kötetét sorsoljuk ki, amely már csak kereskedelmi forgalomban kapható.

18:00, Buñuel terem

ARVO PÄRT – MÉG HA MINDENT ELVESZÍTEK IS

Arvo Pärt – Isegi kui ma kõik kaotan

2015, észt dokumentumfilm, 90’

rendező: Dorian Supin, gyártó: Minor Film

észt nyelven, magyar felirattal

Arvo Pärt népszerűsége töretlen: a legnagyobb klasszikus zenei adatbázis, a Bachtrack adatai alapján megszakítás nélkül ötödik éve a világ legtöbbet játszott kortárs zeneszerzője. A róla szóló bensőséges hangulatú, érzékeny portréfilm megkísérli feltárni az egyébként igen ritkán nyilatkozó Arvo Pärt életfilozófiáját és művészi hitvallását, miközben életének derűs hétköznapi pillanatait is felvillantja. A cím Arvo Pärt feljegyzéseiből származik: a Mester évtizedeken át több száz kottafüzetben örökítette meg gondolatait, párhuzamosan műveinek szövegével. A film e régi feljegyzésekből kiindulva, rájuk reflektálva minden eddiginél többet megmutat a zeneszerző belső világából.

Trailer

A vetítések után a nézők között Arvo Pärt CD-t sorsolunk ki.

március 20., 18:00, Huszárik terem

FARKASSZÍV

Hundi süda sees, 2015, észt zenés dokumentumfilm, 58’

rendező: Liina Paakspuu, gyártó: Revolver Film

észt, angol és finn nyelven, magyar felirattal

Az északi folkmetálból nemzetközi sikertörténet lett. Ma már a világ bármely sarkában vevő a közönség a karcos metálos hangzást népi hangszerek hagyományos hangjaival ötvöző torzonborz rockzenészekre, akik bizarrul ható anyanyelvükön énekelnek, és pogány szimbólumokat használnak. A Metsatöll a 13–14. századi észt szabadságharc szellemiségéből és az észt népzenei örökségből merítő folkmetál formáció. Több mint 430 kon­certet adtak Európában és Észak-Amerikában, albumaik több mint 70 000 példányban keltek el, és az észt köztársasági elnököt is rajongóik sorában tudhatják. A film rendezője a Metsatöll és finn „nagytestvére”, a Finntroll segítségével próbálja megfejteni a folkmetál sikerének titkát.

Trailer