A távmozik első vendégfesztiválja az Észt Intézet kulturális programsorozata  – Észtországban a digitális innováció a kultúra szerves része, így természetes, hogy az újonnan indult Budapesti Távmoziban is az észtek tartják az első online filmfesztivált. Az Észt Hét keretében az észt filmtermés legjavának a Corvin Távmozi ad otthont május 7. és 10. között. Több vetítést virtuális közönségtalálkozó követ az alkotókkal.

A vetítéssorozat nyitófilmje az Unikornisok nyomában két fiatal startupper útját mutatja be, a saját garázsuktól egészen a Szilikon-völgyig. A pörgős tempójú film hiteles és színes képet ad a techcég-alapítás örömeiről és nehézségeiről, bizalomról, álmokról, lázadásról és vakmerőségről.

Vetítik Martti Helde észt rendező az Europa Cinemas Label díjas alkotását, a Skandináv csendet is, ami egy minimalista történet egy bonyolult testvéri kapcsolatról. Főszereplői az utóbbi évek legígéretesebb fiatal színestehetégei, Rea Lest és Raimo Sagor.

Az Új észt animációs filmek blokk hat különböző rövid animációs filmet ölel fel. A Teofrastus egy szabadságról és együttérzésről szóló mese, a Szárnyak című film alapjául az észt író, Eduard Bornhöhe legendás alakja szolgál. A Kontakt az érintkezés ösztönös szükségletéről mesél, ami feltölt és éltet, de függő viszonyt is jelenthet. A Mexikó és Peru trópusi esőerdeiben játszódó Tél az esőerdőben az élet és a halál örök táncát jeleníti meg néhány ellenálló, de finom porcelánlény – állatok, madarak, bogarak és virágok – segítségével. Az űrhajós egy idős űrutazó nyugdíjas életéről mesél, aki pont úgy tölti öreg napjait panellakásában, ahogyan fiatal korában élt az űrállomáson. A vad farkasok völgyén túl főszereplője egy dögös fiatal farkas, Toomas, aki elveszíti jól fizető mérnöki állását, és dzsigolónak áll, hogy eltartsa családját, ám ezt igyekszik eltitkolni terhes felesége, Viivi elől.

Az Eia és a bagoly egy tízéves, városi észt kislányról szól, akinek tervei váratlan fordulatot vesznek, amikor a téli szünetben hirtelen egy titokzatos dél-észtországi tanyán találja magát.

Az Észt Hét vetítéssorozatát egy matiné zárja: a Lotte és az eltűnt sárkányok című mesefilmben a bájos, minden lében kanál kutyalány mókás kalandjait követhetik kicsik és nagyok.

Jegyek a https://film.artmozi.hu/eszt-het-2020/ oldalon válthatók.