Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a legjobb dokumentumfilm kategóriában nevezett filmek listáját, melyek közül három is szerepel a szeptember 23-27-ig tartó Budapest International Documentary Festival (www.bidf.hu) kínálatában.  Magyarországról Hörcher Gábor DRIFTER című filmje, Dániából a MI, DEMOKRATÁK és Romániából a TOTO ÉS NŐVÉREI című filmet is megnézheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében és ugyanebben az épületben, a második emeleten, a Színház és Filmművészeti Egyetem által működtetett kis- és nagyteremeben. A vetítésekre már kaphatóak a jegyek az Uránia Nemzeti Filmszínház weboldalán: http://www.urania-nf.hu Az összes vetítést közönségtalálkozó követi, a filmek alkotóival vagy szereplőivel.

DRIFTER_still_2

Hörcher Gábor DRIFTER című alkotása lesz a fesztivál nyitófilmje, szeptember 23-án 19.15-kor láthatja először a budapesti közönség a számos külföldi fesztivált megjárt dokumentumfilmet. A film főszereplője Ricsi, nem akar megfelelni senkinek: otthagyja az iskolát, mert ő valaki szeretne lenni. Most, azonnal, 17 évesen. A jogsi nélküli illegális rodeók, a hajnalig tartó bulik, a rendőrök elöli futás és a szüleivel való állandó viták a hétköznapjai részévé válnak. Ricsi elhatározza hogy kipofozza roncs BMW-jét a kertvégi disznóólból kialakított garázsban, hogy elindulhasson a vidék híres rally versenyén.

Democrats_foto

A dán MI, DEMOKRATÁK című filmet szeptember 26-án és 27-én délután nézhetik meg a fesztiválon. A film Zimbabwében készült. Ahol az ország vezetője, Robert Mugabe szimbolikus gesztust tesz az ellenzék felé: nagylelkűen felajánlja, készítsenek együtt olyan alkotmányt, amelyet az egész társadalom támogat – ahogy azt demokráciákban szokás. Ezt persze autokrata elnökhöz méltóan saját szájíze szerint képzeli. A film több mint három éven át követi az ellenzék és a kormánypárt egy-egy alkotmányjogászának hétköznapjait, kínlódásait, küzdelmeit ennek a nem épp egyszerű feladatnak a kivitelezésében.

Romániából jön a TOTO ÉS NŐVÉREI amely szeptember 25-én és 26-án este látható a Budapest International Documentary Festival programjában. A többszörösen díjnyertes világ minden táján hatalmas sikert arató dokumentumfilm, két kamasz lány és tíz éves kisöccsük, Toto életéről szól.  Míg anyjuk börtönbüntetését tölti, lakásukat ellepik a gyámságukkal megbízott nagybátyjuk súlyos heroinista barátai. A kitörésre egyetlen esélyük van: egymásra támaszkodva kis-felnőttként hátat fordítani mindannak, ami eddig a világukat jelentette.De vajon sikerül végigmenni a lehetetlennek látszó úton. A Toto és nővérei olyan intim és érzékeny betekintést nyújt a három gyerek drámai életébe, hogy a kamera jelenléte mellett arról szívesen megfeledkeznénk, hogy ez nem fikció, ez maga az élet.

toto_and_his_sisters_foto

Az 1988-ban alapított EFA évről-évre díjazza az európai filmtermést, jelenleg 21 kategóriában. Magyar dokumentumfilm legutóbb 1989-ben szerepelt az Európai Filmdíjak versenyében, amikor Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza Recsk 1950-1953. Egy titkos kényszermunkatábor története című filmje nyerte a legjobb európai dokumentumfilm díját.  Gyarmathy Lívia az idei Budapest International Documentary Festival életműdíjasa.