Európa legjobbjai közé beválogatott, és az IDFA-n, Amszterdamban a Legjobb Első Film Díját elnyerő Hörcher Gábor Drifter c. filmje október 29-től indul országszerte, valamint a Drifter ihletéséből készült Ricsi c. rövidfilm nagyjátékfilmek elé csatolva, hamarosan meglepetésfilmként lesz látható néhány fővárosi moziban.

rcher Gábor Drifter című többszörös díjnyertes filmje, melyet az Európai Filmakadémia (EFA) beválasztott a legjobb 15 alkotás közé, október 29-én indul a Toldiban, Művészben, és néhány vidéki moziban.

A 72 perces film főszereplője egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srác, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz és autót épít magának. A rangos amszterdami fesztivál (IDFA) Legjobb Első Film díjával jutalmazott magyar-német koprodukcióban készült Drifter aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről.

A Drifter a magyar KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült, operatőre Becsey Kristóf, producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György.

Az ELTE Filmszakán készült Ricsi c. vizsgafilm alapötletét a Balaton-felvidéki falvakban forgatott DRIFTER inspirálta. Így a rövidfilm alaphelyzetéhez, világához valamilyen módon közel álló amatőr szereplőkkel, a feldolgozott téma eredeti résztvevőivel készült ez a film is. A budapesti mozik nagyjátékfilmek elé csatolva fogják vetíteni.

A rövidfilmet, az egészestés mozifilm vágása közben forgatták, gyártója a Laokoon Filmgroup, koproducere a KraatsFilm. Elkészültét a VisionTeam, a 4CUT és a Studio Lamb segítették.

A Ricsi májusban elnyerte a legjobb magyar rövidfilm díját a Mediawave fesztiválon, megkapta a Visegrádi alap különdíját – BUSHO Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, valamint a főszereplő Steinbach Rihárd a legjobb színészi alakítás díját – BUSHO Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.

A  Drifter magyar változatát és a Ricsi c. vizsgafilmet is támogatta a Nemzeti Filmalap.

RICSI rövidfilm

Hamarosan nagyjátékfilmek előtt, meglepetésfilmként lesz látható néhány budapesti moziban.

Egy fiatal srácnak barátai búcsúbulit rendeznek, mielőtt Olaszországba indul. Az útra édesanyja pakol helyette.

A kisjátékfilm alapötletét a Balaton-felvidéki falvakban forgatott dokumentumfilm, a DRIFTER inspirálta. Így a rövidfilm alaphelyzetéhez, világához valamilyen módon közel álló amatőr szereplőkkel, a feldolgozott téma eredeti résztvevőivel készült ez a film is. Steinbach Ricsi édesanyja ténylegesen is Rózsi, Csabi és Gyurika valóban a barátai. Több éve forgatott velük a rendező, Hörcher Gábor és az operatőr, Becsey Kristóf, és ezalatt az idő alatt hozzáedződtek a szereplők a kamerához, a rekonstruált vagy félfikciós jelenteket is hitelesen megoldották, eljátszották. A filmbeli események, hasonlóképpen megtörténtek vagy megtörténhetnénk Ricsivel és barátaival. A Budapesti Iskolához híven a szituációk fiktívek, félfikciósak és rekonstruáltak egyszerre.

A Filmalap támogatásával, az ELTE Filmszakán készült filmben Ricsinek, a fiatal srácnak a barátai búcsúbulit rendeznek – miközben az útra, amire indulni készül, édesanyja pakol helyette. A 15 perces alkotás főszereplője Steinbach Richárd, akiről a Hörcher Gábor rendezésében készült Drifter című dokumentumfilm is szól.

A Drifter tavaly az amszterdami IDFA-n a legjobb elsőfilm díját nyerte el. A rövidfilm a dokumentumfilm vágása közben készült, gyártója a Laokoon Filmgroup, koproducere a KraatsFilm.

Ricsi májusban elnyerte a legjobb magyar rövidfilm díját a Mediawave fesztiválon.

DÍJAK:

Legjobb magyar rövidfilm díja – Mediawave Filmfesztivál

Legjobb színészi alakítás díja – BUSHO Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Visegrádi alap különdíja – BUSHO Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

NEMZETKÖZI PREMIER:

Clermont-Ferrand Nemzetközi Rövidfilmfesztivál
Az előzetes itt látható. Rendező: Hörcher Gábor