Gálavetítés keretében mutatkozott be először Magyarországon az EuroCiné27 filmszemle május 9-én a Corvin Moziban. Az Európai Bizottság kezdeményezése az unió minden tagországából egy-egy – összesen tehát 27 – alkotást mutat be immár 8. éve. A gálavetítést követően május 12-én és 13-án láthatja majd a nagyközönség az eddig Magyarországon be nem mutatott, ám filmfesztiválokat megjárt európai alkotásokat a Corvin Moziban.

Az április 14. és május 13. között három magyar nagyvárosban, valamint öt európai fővárosban zajló EuroCine27 filmfesztivál Szeged és Pécs után Budapesten mutatja be az uniós mustrára beválogatott filmeket. Az Európai Bizottság által koordinált rendezvény hazai megrendezésének Magyarország soros uniós elnöksége adott apropót, így a magyar elnökség által kiemelt fontossággal kezelt témák – mint például a roma kérdés – filmes feldolgozásaiból is merít a szemle filmfelhozatala.

A rendezvényt május 9-én Dr. Szűcs Tamás az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és Szontagh Andrásné az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának PR tisztviselője nyitotta meg.

Az esemény nyitónapján került bemutatásra a Lux-díjas Die Fremde (Az idegen) című alkotás. A Lux-díjat évente adja át az Európai Parlament azon filmeknek, melyek az európaiak életéről, véleményükről, kétségeikről, identitásukról valamint az EU-integráció vitás pontjairól szólnak. Az Európai Parlament filmművészeti díját 2007-ben alapították az európai filmek forgalmazásának előmozdítására; a díj lehetővé teszi a nyertes film 23 nyelven történő feliratozását. 2010 győztes alkotása a Feo Aladag rendezte, Die Fremde (Az idegen) című német film egy Németországban élő török család drámáján keresztül világít rá a becsületbeli gyilkosságok problémájára.

A magyar EU-elnökség egyik fő célkitűzése a Bizottsággal karöltve egy roma keretstratégia kidolgozása az európai cigányság integrációjának elősegítése érdekében. A témához szorosan kapcsolódik Tony Gatlif alkotása a Liberté című francia film, melyet szintén május 9-én mutattak be. A vetítést követően az érdeklődők a film és a téma szakértőivel folyatott fórumon vehettek részt, hogy megvitassák a cigányság helyzetét Magyarországon és az unióban. A beszélgetésen részt vett Réz András filmesztéta, Átal Dorottya az Amnesty International kampánykoordinátora, Forgács István romaügyi szakértő és Marketa Hajska roma kérdésekre szakosodott antropológus és etnológus.

Az esemény elkövetkező két napján, május 12-13-án olyan nagyszerű alkotásokat tekinthetnek meg a Corvin Moziba látogatók, mint az Autumn Ball című film, melynek észt rendezője „Horizons” díjat nyert a Velencei Filmfesztiválon, majd a 7. Marrakech fesztiválon Aranycsillag díjban részesült. Bogdán Árpád Boldog új élet című alkotását, amely 2008-ban Berlinben elismerő oklevelet kapott, a Magyar Filmszemlén pedig a legjobb elsőfilmnek járó díjat nyerte el – szintén megtekinthetik az érdeklődők.

Az igazán kitartóak egészen a késő esti órákig válogathatnak igazi ínyencségek közül.

Érdemes tehát a programfüzeteket böngészni, mert eddig még be nem mutatott, igazi európai fesztiválfilmek érkeznek, baráti jegyáron.

Mindenkit várnak szeretettel a szervezők a vetítéseken május 12-13-án!

További információért kérjük, látogassa meg a fesztivál weboldalát: www.eurocine27.hu