Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás

2023 novemberében a hazai művészmozikban

Az amszterdami Rijksmuseum a történelem legátfogóbb Vermeer kiállítását hozta tető alá. Megismételhetetlent. A jegyeket néhány nap alatt elkapkodták erre a páratlan, utolérhetetlen tárlatra. Tehát egyedül az Exhibition on Screen: Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás epizódja révén nyerhetünk betekintést ebbe a történelmi jelentőségű anyagba.

Ez a lélegzetelállító dokumentumfilm arra hívja a nézőket, hogy szinte magánvetítésen legyenek részesei ennek a különleges kiállításnak, melyet a Rijksmuseum igazgatója és a tárlat kurátorai vezetésével tekinthetünk meg, nagy vásznon.

Ez a jelentős retrospektív összeállítás a valaha volt legátfogóbb, mely kizárólag „a fény mesterével” foglalkozik, hiszen 35, a világban szétszórt, ismert munkájából 28-at felsorakoztat.

Soha ezelőtt nem szerepelt ennyi Vermeer mestermű egyetlen épületben!

A Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás epizódot David Bickerstaff (Pissaro, az impresszionizmus atyja, Napraforgók vonzásában) rendzete, és olyan Vermeer remekműveket mutat be a rajongók nagy örömére, mint a Lány gyöngy fülbevalóval, A geográfus, a Tejet öntő nő vagy épp a frissen restaurált Levelet olvasó lány nyitott ablaknál címűt. Teszi mindezt úgy, ahogy a mozi közönségén kívül senki nem láthatja őket!

De nemcsak ennek a ragyogó XVII. századi művésznek a munkáival ismerkedhetünk meg a film révén! Képet kaphatunk a kiállítást szervező csapat – világhírű kurátorok és Vermeer-szakértők – munkájáról, akik új megvilágításba helyezik Vermeer titokzatos életét, remekműveit, művészi döntéseit, a kompozícióit életre hívó mozgatórugókat, a festményei hátterében megbúvó alkotó folyamatokat.

A holland mesterek legnagyobbika, Johannes Vermeer (1632–1675) Delftben működött. Életművéről leginkább nyugodt, bensőséges, magánszférát feltáró zsánerképeire; előzmény nélküli élénk, színpompás (kobaltkék-sárga) palettájára és illúzióteremtően valósághű ábrázolásmódjára asszociálunk.

Pazar kelmék, himbálózó fülönfüggők teszik ezeket a festményeket szemet gyönyörködtetőkké.

Vermeer páratlan varázsát példásan adja vissza a Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás, melyet David Bickerstaff rendezett Phil Grabsky producer felkérésére.
Az Exhibition on Screen, ez az úttörő angol filmsorozat, mely bő egy évtizede ontja a többszörös díjnyertes és közönségkedvenc képzőművészeti dokukat, örömmel jelenti be következő epizódját: a Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás címűt, mely 2023 novemberében jelenik meg a hazai művészmozikban.

Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás

Rendezte: David Bickerstaff
Producer: Phil Grabsky
Vetítési ideje 90 perc

Magyarországi és közép-kelet-európai forgalmazó: Pannonia Entertainment.

Megjelenés: 2023 novembere

NÉHÁNY BRIT ÚJSÁGBÓL VETT IDÉZET
„Egy olyan kiállítás, melyért érdemes meghalni… Valóságos csoda” The Guardian
„Vermeer, ahogy soha többé nem láthatjuk” The Guardian
„Szinte tökéletes összegzés” The Observer
„Életem egyik legmeghatározóbb élménye. No és az Önöké is!” The Sunday Times
„Eddig azt hittük, ismerjük. Kiderült, hogy dehogy!” The Sunday Times
„A szavunk elállt” The Times