„A Pannonia Entertainment hazai filmforgalmazó 2014 óta foglalkozik rendszeresen képzőművészeti és kultúrtörténeti dokumentumfilmek terjesztésével. A közel 30 részes Exhibition on Screen sorozat egy-egy darabját eseményszámba menő vetítéseken láthatta a nagyérdemű. Eltökélt szándékunk, hogy miközben sorra készülnek az új epizódok – 2023-ban például A fotórealista Hopper, Mary Cassatt – A modern nő portréja, Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás, Cézanne – Az impresszionizmus születése, Tokió képzőművészete –, felelevenítsünk néhány korábbi, nagy sikerű témát, alkotói portrét. Így igen széles választékot nyújtunk szeretett törzsközönségünknek” – nyilatkozta Elsässer Klaudia, a kft. alapítója és ügyvezetője.

„Phil Grabskyvel 2015 tavaszán találkoztunk személyesen, amikor meghívásunkra három napra Budapestre látogatott, az akkor debütáló Nagy zeneszerzők nyomában sorozat apropóján. Többek között Bősze Ádám, a Bartók rádió akkori sztár műsorvezetője is készített vele interjút” – hangsúlyozta az üzletasszony.

„Folyton változó világunkban nehéz megtalálni azt, amire épp fogékony a közönség… A pandémia megtanított minket rá, hogy nem ülhetünk a babérjainkon” – világított rá a vezető.

„Leonardóról valószínűleg már mindent elmondtak, amit lehetett…, csak nekünk három kultúrtörténeti dokumentumfilmünk szól róla, mégis, továbbra is embereik ezrei próbálnak rájönni a titok nyitjára, a polihisztor géniusz utolérhetetlen tökéletességétől letaglózottan. Mi újat mondhatnak még nekem a szakértők?! Szerencsére ez is olyan kérdés, amelyre mindenkinek magának kell megtalálnia a választ, újabb és újabb tudásmorzsák, leülepedett tanulságok, érzelmi érés következtében. Ezt a szöszölős munkát nem lehet és nem is érdemes megspórolni. Ezzel az intencióval dolgozunk már egy évtizede” – vallja a forgalmazó.

2023 nyarán ismét nagy vászonra kerül az Exhibition on Screen sorozat néhány korábbi epizódja: a Leonardo mesterművei, a Rembrandt és a Festői kertek – Amerikai impresszionizmus címűek.

Exhibition on Screen – Leonardo mesterművei

Leonardo da Vinci a világ legismertebb művésze. E film fókuszában, amely halálának 500. évfordulója alkalmából készült, páratlan festményei és rajzai állnak. HD minőségben, soha nem látott közelségből, nagy vásznon jelenik meg minden egyes Leonardónak tulajdonított festmény, köztük a legfontosabb munkák, a Mona Lisa, Az utolsó vacsora, a Cecilia Gallerani képmása, a Ginevra de Benci, a Madonna Litta, a Sziklás Madonna, valamint több mint egy tucat más alkotás.

A film friss nézőpontból láttatja Leonardo életét is – találékonyságát, szobrászi kvalitásait, katonai találmányait és a mindennapi politika útvesztőiben való navigációs képességét –, mindezt művészetének prizmáján keresztül, teljes portrét adva a reneszánsz zseniről.

Exhibition on Screen:Leonardo mesterművei előzetes