Ridley Scott a nagy dolgokban hisz. Új filmje, az  Istenek és királyok (12E) (Exodus: Gods and Kings, hazai bemutató: december 11.) a bibliai időkbe vezet, hogy nagyon kalandosan és még látványosabban mesélje újra a világ egyik legismertebb történetét, ahogy Mózes kiszabadítja népét az egyiptomi szolgaságból.

Ridley Scott - Exodus – Istenek és királyok filmforgatás

Ridley Scott – Exodus – Istenek és királyok filmforgatás

Az ókori Egyiptom megteremtésében a digitális trükkök természetesen hatalmas szerepet játszottak. De ami igazán meglepő: a szemkápráztató látvány egy része nem a trükkasztalon született – valóban felépítették. Ramszesz fényűző udvarát Spanyolországban, Almeriában teremtették újra egy 204 holdas területen, melyet először buldózerekkel tisztítottak meg.

– A forgatás előtti egyik hajnalon álltunk Arthur Max-szal, a látványtervezővel, akivel már a Gladiátor-on is együtt dolgoztam, egy magaslaton, és bámultuk a semmiből születő hatalmas várost – idézte fel a rendező. – Egymásra néztünk, és tudtuk: ez az eddigi legnagyobb filmünk. Óriási feladat volt. 3D-ben forgattam, ott a forgatási helyszínen 3D-ben vágtam. Olyan volt, mintha turistaúton járnék egy régi-régi világban: csak a filmezés végén jöttem haza a jelenbe.

IC Press