Ami az arany szobrocskákért ringbe szállt 2012-es filmeket illeti, rendkívül erős volt a mezőny, őszintén szólva fogalmunk sem volt, melyik mozifilm lesz a „leg” az amerikai Filmakadémia szemében…

Idén először az Oscar-díjra jelölt filmek listája (85. Oscar jelöltek teljes lista) Internetes szavazással dőlt el, feltételezhetően nem lesz ez másképp eztán sem…

A 85. Oscar Gálán néhány mélyebb dekoltázst leszámítva idén visszafogottabb, gyönyörű ruhákban jelentek meg a hölgyek és urak egyaránt, habár egyes hölgyek ruházatában az ezüst vagy az arany volt a domináns szín.

Az est részben a James Bond 50. évfordulójának hangulatában zajlott. Shirley Bassey walesi énekesnő azt az 1964-es „Goldfinger” c. James Bond film címadó dalát énekelte el, amelynek köszönhetően amerikai népszerűségét köszönheti. Ezzel szemben Adele, a nemrég felfedezett brit énekesnő terhessége után először lépett újra színpadra és először énekelte el élőben a „Skyfall” c. ma már slágernek számító dalt a legújabb James Bond (007-Skyfall) film betétdalát.

Christoph Waltz-85_oscar-2013A legjobb női mellékszereplő: Anne Hathaway (Nyomorultak) lett, a legjobb férfi mellékszereplőért járó Oscart Christoph Waltz (Django elszabadul) kapta. A legjobb rendezőnek: Ang Lee-t (Pi élete) választotta az Akadémia, míg Quantine Tarantino (Django elszabadul)) a legjobb forgatókönyvíró címért vette át a szobrocskát. Ezelőtt Tarantino több mint 20 éve kapott OSCAR díjat a Ponyvaregényért, megérdemelte az újabb kitüntetést!

Barbra Streisand-85_oscar-2013Az est hangulatát Seth MacFarlane házigazda poénjaival, valamint zenés produkciókkal tették színesebbé, részleteket láthattunk a Nyomorultak, Chicago, Dreamgirls c. musicalekből, valamint 36 év után újra énekelt az Oscar-díjas Barbra Streisand a gálán, aki az 1976-os Ilyenek voltunk c. filmből a „The Way We Were” című, Grammy-díjas dalt énekelte el.

– Itt hadd említsünk meg valamit mi is. Véleményünk szerint a Nyomorultakból előadott részletet nem szabadott volna előadni csili-vili ruhákban. A rongyrázó Oscar Gála és a Nyomorultak története erős ellentéte egymásnak. Az előadáshoz szerintünk megoldást kellett volna találni az átöltözésre!

Ted_Mark Wahlberg-85_oscar-2013Még Barbara színpadra lépése előtt John Bennet (Mark Wahlberg) és legjobb haverja, Ted, a beszélő játékmackó érkeztek a színpadra, hogy a legjobb hangvágás kategóriában a jelöltek közül szokatlan módon 2 nyertest is bejelentsenek. Bár ez a 85. Oscar-díj átadó, eddig mindössze 5 alkalommal került sor arra, hogy egy kategórián belül két alkotót is jutalmaznak. A két díjat: a Skyfall és a Zero Dark Thirty – A bin Láden-hajsza filmek hangvágói kapták.

Ted, a szabadszájú plüssmackó most sem fogta vissza magát, egészen másról akart beszélni, mint John barátja… Ted egyébként CGI technikával, vagyis számítógéppel lett a színész jobbjára varázsolva, a hangját pedig a házigazda kölcsönözte, csakúgy, mint a filmben.

A legjobb színésznő idén a mindössze 22 éves Jennifer Lawrence (Napos oldal), a legjobb színész Daniel Day-Lewis (Lincoln) lett. Jennifer megbotlott a színpadra menet, de hamar kivágta magát, és könnyekkel küszködve köszönte meg a díjat. A Lincoln elnököt alakító Daniel hamar elterelte a figyelmünket a kis balesetről, hiszen ő az első színész, aki az Oscar történetében háromszor elnyerte a legjobb főszereplő színész címet.

Michelle Obama-85_oscar-2013A legjobb film címét sokunk meglepetésére az amerikai elnök felesége; Michelle Obama first lady jelentette be közvetlenül a Fehér Házból, műholdas kapcsolat segítségével. 2012 legjobb filmje Az Argo-akció lett a film rendezője Ben Affleck. Az Oscar történetében ez a 4. alkalom, amikor olyan alkotás nyeri el a legjobb film címet, amelynek rendezője nem kapott jelölést a legjobb rendező kategóriában.

Az Alkonyat női főszereplője Christine Stewart láthatóan el volt keseredve, ami nem csoda, hiszen előző este vette át a legrosszabb női főszereplőért járó Arany Málna díjat az Alkonyat – Hajnalhasadás második részében nyújtott alakításáért. Szegény Christine rosszkedvét bizonyára az is tetézte, hogy bicegve érkezett a színpadra, mankóval a hóna alatt. Egyes források szerint csúnyán megvágta a lábát, amikor üvegszilánkba lépett…

Az est vége felé az Akadémia szokásához hűen egy rövid film összeállítással megemlékezett a 2012-ben elhunyt színészekről és filmesekről.

Az esemény magyar idő szerint reggel 6 órakor ért véget, s bár James Bond szerintünk nem kapott olyan nagy hangsúlyt, mint ahogy előre beharangozták, azért mi jól szórakoztunk és megállapítottuk, hogy Salma Hayek a világ leggyönyörűbb nője!

85. OSCAR nyertesek