Egy látványos akciófilm forgatásához nemcsak bátor és kalandvágyó színészekre van szükség, hanem bátor és kalandvágyó rendezőre is. Az X-Men kezdetek: Farkas (X-Men Origins: Wolverine, hazai bemutató: április 30.) valószínűleg ebből a szempontból is a legjobbak között van. Rendezője, a dél-afrikai Gavin Hood ugyanis fiatal korában pókemberként kereste a filmfőiskolára-valót.

A reménybeli rendező – aki akkoriban még nem is sejtette, hogy egyszer Oscar-díjas filmet fog készíteni – egy ablaktisztító cég alkalmazottja volt: felhőkarcolók olyan speciális részeit pucolta, ahova nem tudott eljutni a magas üvegfelületek karbantartására tervezett, drótkötélen lengő nyitott lift.

– Kibújtunk az épület legtetején egy kisablakon, az ablakkeretbe rögzítettük a hegymászó-kampókat, ezen kívül csak karabiner, kötél meg erős idegzet kellett – emlékezett vissza legutóbbi londoni látogatásakor a rendező egykori munkájára.

És mert a régi őrületek nehezen múlnak el, Hood a múlt héten, amikor Hugh Jackman bebizonyította, hogy a Farkas-ban látható akciójelenetek nem csupán a kaszkadőrök és digitális trükkmesterek dicsősége, főszereplőjével együtt ugrott le a Sun nevű újság székházának tetejéről – hogy így gyűjtsön pénzt a Help for Heroes (az Afganisztánban és Irakban megsérült katonákat támogató) alapítvány számára.

IC Press