Fekete Mise (Black Mass) kritika

*SPOILER ALERT*

Első hangzásra bombafilmnek gondolnánk a Black Mass, azaz a Fekete Mise című filmet. Az előzetes után a pénztárcánkhoz kapunk és futunk a moziba. Nem is csoda, hiszen mind a készítők mind a szereplők között is nagy nevekkel találkozhatunk. A rendező és egyben egyik fő producer, Scott Cooper ismerős lehet Az Őrült Szív című filmje után, ami hatalmas siker volt, továbbá szerepelt a közkedvelt Austin Powers vígjátékban is. Mellette a többszörösen elismert és díjazott forgatókönyvírót Jezz Butterwoth-öt láthatjuk.

A főhősök a filmben nem mások, mint Sparrow kapitány és Sherlock Holmes. Kedvenceink egy testvérpárt alakítanak, akik Dél-Boston utcáin nevelkedtek. Felnőttként Billy (Benedict Cumberbatch) szenátorként ügyködik, míg a bátyja Jimmie (Johnny Depp) a bostoni alvilág fejesévé válik. A film első fordulópontja, amikor megjelenik a nagy menő FBI ügynökké lett nyomi utcakölyök, Conelly, aki mindig is felnézett a Bulger testvérekre (akikkel együtt nőtt fel) főleg Jimmie-re. Ezt a nyálas és roppant idegesítő karaktert Joel Edgerton tökéletesen kelti életre a vásznon, hiszen már hozzászokott az idegesítő karakterekhez, amikor a Nagy Gatsby legújabb feldolgozásában Gatsby szerelmének sznob férjét játszotta el.

BlackMass_jelenetfoto (2)

Conelly fel akarja eleveníteni a kapcsolatát Jimmie-vel, hogy segítségével felszámolhassa az olasz maffiát Bostonban. Jimmie belemegy az alkuba, nem minden hátsó szándék nélkül. Az FBI eltakarítja a rivális maffiát a városban, Conelly a sikerei után táncol a rivaldafényben és próbálja eltussolni tanújának piszkos kis ügyeit, mert közben Jimmie (riválisok nélkül) Boston alvilágának koronázatlan királya lett és kedvére gyilkol és kínoztat meg embereket. A film végén a karakterek nagy része meghal vagy börtönbe kerül.

BlackMass_jelenetfoto (1)

Tényleg nem rajongói elfogultságként mondom, hanem tényként, amikor azt mondom Johnny Depp-nek annyi idő után sikerült megcsillogtatnia újra valódi tehetségét. Sikerült kidolgoznia egy olyan karaktert, amit vártunk tőle, sőt jobbat. Méltóságteljesen és tiszteletet parancsolóan viselkedik, viszont nem riad vissza attól, hogy bemocskolja vérrel a kezét.

A film elején nagyon kihangsúlyozták Jimmie emberi/érzelmes oldalát, amikor a fiával vagy az anyjával beszél, amikor a testvérével viccelődik, de még a szomszéd nénivel is pusziló viszonyban van. Egyszóval úgy eltúlozták az érzelmeket, hogy a film elején a néző esetleg szimpátiát érezhet egy pszichopata gyilkos iránt, csak mert az emberi érzelmeket produkált a vásznon és ez az utolsó, amit nem vártunk tőle. Ezen részek mentsvára Johnny volt, akinek sikerült kimenteni a kedves nézőket abból a tragédiából, hogy egy családi drámában érezzék magukat. Köszönjük Johnny fiú! Szép volt!

A Bulger testvérek viszonyát legkönnyebben úgy jellemezhetnénk, mit egyazon érme két oldala.  Ugyanazon az úton járnak, építik a karrierjüket, csak más szemszögből nézik a világot. A családi vacsora alatt a Keresztapa legelső jelenete jutott eszembe, valószínűleg nem véletlenül. Benedict sokat gyakorolta az amerikai akcentust és nem hiába viszont a karakteréről nem sokat tudunk meg, csupán, hogy kilenc porontya van. Nem baj, ez is elmond valamit.

A mellékszerelők közül Rory Cochranet-et emelném ki, vagyis Flemmi megformálóját. Egy tapsot érdemel az alakítása.

FeketeMise_jelenetfoto (5)

A film egyik gyengepontja, hogy több mint 2 órás, viszont abban a két órában alig történik valami. Az elején vannak érdekes és figyelemreméltó jelenetek, az utolsó simításokat pedig a film legvégső 10 percére hagyták. A film alapja igaz történet és azt hiszem a készítők ezt túl komolyan vették. Érdekes a végén, amikor megtudjuk pontosan melyik karakter élt/ él még most is, de a film szempontjából nem volt jó ötlet, mert sokszor csak ismétlődnek a cselekmények egymás után és semmi különösebb dolog nem történik, így a néző el is bóbiskolhat.

Viszont otthon mindenképp érdemes megnézni, egyrészt a zseniális színészek miatt (love you all!!!), másrészt kíváncsiságból. Legrosszabb esetben gazdagabbak leszünk egy filmélménnyel és betekintést nyerünk egy nem mindennapi világba. Érdekesség, hogy ez az igaz történet az alapja Martin Scorsese A tégla c. filmjének, amiben Jack Nicholson karakterét James ’Whitey’ Bulger-ről mintázták.


Ha te is úgy érzed, hogy az általad látott film kevés figyelmet kapott, vagy csak szeretnéd megosztani véleményed egy filmről, küldd el nekünk a mozinezo kukac gmail.com email címre. A legjobbakat megosztjuk!