50 év legendás filmjei újra vászonra kerülnek a hazai mozikban is

Őfelsége leghűségesebb titkosügynöke fél évszázaddal ezelőtt ezelőtt mutatkozott be először a filmvásznon, így a jubileum tiszteletére október 5-én nemzetközi Bond napot tartanak.  Ian Fleming Bond-regényei nyomán 1962-ben, Albert R. Broccoli és Harry Saltzman gondozásában készült el az első film Sean Connery főszereplésével, a Dr. No. A  007-es története egyébként rekorder, a legrégebb óta futó filmszériának számít: az idén mozikba kerülő 007 – Skyfall a sorban a 23. Bond film.

Október 5-én, pénteken, világszerte számos eseménnyel ünneplik a Bond-szériát világnapján: New Yorkban,  a MoMa-ban retrospektív filmvetítésekkel készülnek, Los Angeles-ben az Akadémia szervezésében Music of Bond Night-ot tartanak. A világ több országában szerveznek különleges Bond-eseményeket, Angliában a Christie’s aukciósház karitatív céllal James Bond relikviákat árverez el. Szingapúrban az egyik legtekintélyesebb felhőkarcoló, a Marina Bay Sands egy 50-éves jubileumi Bond logót vetít ki. Belgiumban, Dél-Afrikában különböző csoportok és munkahelyi csapatok fognak össze és öltöznek Bond stílusú ruhákba és szmokingba. Ausztráliában, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Indiában, Japánban, Lettországban, Mexikóban, Oroszországban és Svájcban pedig különböző fesztiválokon vetítik majd a Everything or Nothing (Mindent vagy semmit) című egészestés dokumentumfilmet. Számos ország rádióadói pedig az elmúlt 50 év Bond-filmzenéit fogják játszani a James Bond Világnapon.

A jubileum alkalmából egyes hazai mozik újra műsorra tűzik a Bond-filmek legjobbjait: A kém, aki szeretett engem, a Casino Royale, a Dr. No, a Goldfinger,  az Oroszországból szeretettel és a Quantum csendje tekinthető meg az eredeti, magyar szinkronnal. Újra óriásvásznon élvezhetünk a régi, mára már klasszikus alkotásként számon tartott filmeket, a James Bond Világnap hétvégéjén, pénteken, szombaton és vasárnap futnak újra ezek a remekművek  négy budapesti (Cinema City Aréna, Cinema City Westend, Cinema City Allee, Palace Mammut) és négy vidéki moziban (Székesfehérvár, Győr, Szeged, Pécs városokban). A pontos vetítési dátumokról és időpontokról a www.cinemacity.hu oldalon lehet tájékozódni.

007 – Skyfall október 26-tól a mozikban, forgalmazza a Fórum Hungary.