A 35. Agrofilm Nemzetközi Filmfesztiválon magyar filmet is kiemeltek

A vízre elsődlegesen mint szomjoltóra gondolunk. Pedig ez az élelmiszerek „titkos” hozzávalója is, elengedhetetlen tényező a mezőgazdaságban, mely az édesvízfelhasználás 70%-ért felel. Az édesvíz azonban ritka kincs, ezért fenntarható megoldásokra van szükség ezen értékes természeti erőforrás hatékony felhasználásáért a növekvő globális népességszám mellett.

Erről szól a Fenntartható nemzet (Sustainable Nation) című film, ami ma az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) elismerésében részesült a szlovákiai 35. Agrofilm Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol magyar alkotást is díjaztak. Az egyórás dokumentumfilm három hétköznapi hős munkáját követi, akik annak szentelik életüket, hogy a fenntartható módon biztosítsanak tiszta vizet a fejlődő és fejlett országok lakóinak egyaránt.

Fenntartható nemzet
Fenntartható nemzet, Fotó: ©Imagination Productions

„A Fenntartható nemzet nem csupán a globális víz-válságról szól, hanem igyekszik megváltoztatni azt, ahogy a vízről gondolkodunk” – mondta a rendező, Micah Smith. „A filmben láthatunk olyan embereket, akik vízszegény helyen élnek és olyan innovátorokat is, akik a világot járják megoldásokért.”

Legyen az súlyos szárazság Kaliforniában, vízhiány Izraelben, szennyezett vizek Indiában, vagy az ugandai nők hosszú menetelése a legközelebbi víznyelőhelyhez – a filmben látható innovatív megoldások a modern technológiákat ötvözik az egyszerű módszerekkel, amik gyakran kívülről jönnek és akár máshol is megvalósíthatók.

A magyar alkotás, a „Méhek nyomában”, Jurkovics Milán, Poroszka Magyar Zsolt filmje, a szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Miniszter díját kapta. A megkapó életképeket felvonultató alkotás végigköveti a méhek életét, és többek között egy 90 év fölötti méhészt is megszólaltat, hogy több oldalról is bemutassa a méhek és a méz ökológiai, mezőgazdasági, kulturális és történelmi szerepét.