Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmje kapta a legjobb dokumentumfilmnek járó Magyar Filmkritikusok Díját a február 1-jei díjátadón. A filmet eddig több, mint 3000 mozinéző látta a mozikban. Hazai forgalmazója az ELF Pictures.

Könnyű leckék

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya minden év elején megszavazza és kiosztja a Magyar Filmkritikusok Díját. Idén ötvenhetedik alkalommal ítélte oda rangos elismeréseit az előző évben bemutatott legjobb filmek alkotóinak. A február 1-jei, pénteki díjátadón a legjobb dokumentumfilm díját a Könnyű leckék című film kapta. 

Könnyű leckék egy tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története. Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt otthon, hogy új életet kezdhessen Európában.

Zurbó Dorottya érzékeny és költői hangvételű dokumentumfilmje a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának keretében készült, világpremierjét a rangos Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában tartották.

Könnyű leckék október 11-én került a hazai mozikba az ELF Pictures forgalmazásában, és kiemelkedő sikerrel vetítették a 15. VERZIÓ Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hivatalos és diákfilmes programjában is. A filmet már több, mint 3000 néző látta.