Kortárs magyar regényeket – köztük több díjnyertes alkotást – ajánlunk megfilmesítésre

A Szindbádtól az Akik maradtakig számtalan jó film készült irodalmi mű alapján. Sok kortárs hazai mű is megérdemelné, hogy vászonra vagy képernyőre kerüljön. Ezért június 25-én 15 órakor Veszprémben az Óváros téren a Filmio Fröccsteraszon a Magyar Mozgókép Fesztiválon – melynek háziasszonya Prokopp Dóra – a Filmre vele! program keretében filmes szakemberek olyan elismert írók, mint Benedek Szabolcs, Háy János, Láng Zsolt, Péterfy Gergely, Toroczkay András és Vámos Miklós egy-egy művét mutatják be és ajánlják megfilmesítésre. A művekből Vecsei H. Miklós olvas fel részleteket, a moderátor Lévai Balázs. 

Június 25-én úttörő kezdeményezés részese lehet az, aki Veszprémben az Óváros téren 15 órakor a Filmio Fröccsteraszra látogat. A Filmre vele! című, szórakoztató program keretében friss magyar regényeket ajánlunk megfilmesítésre. Hat kortárs magyar regényt mutat majd be – szakszóval pitch-el – 5-6 percben hat „könyvgazda”.. Ezek után Vecsei H. Miklós felolvassa a könyvgazda által előre kijelölt részletet a könyvből, majd a szakmai zsűri és a közönség kérdéseket tehet fel a könyvgazdának, sőt, akár a szerzőnek is, akik közül többen személyesen is jelen lesznek. E folyamat végén dönt majd a zsűri, hogy kinek ítéli a Legjobb Pitch Díjat.

Benedek Szabolcs Kádár hét napja című könyvének gazdája Nagy V. Gergő forgatókönyvíró (a fesztiválon is szereplő Az ezredes a vörös nőért sír rendezője) lesz. A könyv annak a hét napnak a történetét meséli el, amely az ország számára is sorsfordítónak bizonyult. Ugyanakkor arra is keresi a választ, hogy miként és miért lett az 1956-os forradalom kezdeti hívéből annak árulója és eltiprója.

Háy János az idei Libri-shortlisten szerepelt A cégvezető című regényét Sümeghy Claudia producer (Curtiz, Magasságok és mélységek) ajánlja majd megfilmesítésre. A cégvezető azt hitte, isten lábát fogja meg, amikor lapátra tette a régi feleségét, és beválasztott egy új nőt. Ő az, aki mindig helyes döntést hozott, ő az, aki mindig jókor volt jó helyen. Ez a mű mindannyiunk helyes és helytelen döntéseinek, céljaink és céltalanságaink, cselekvéseink és tehetetlenségeink könyve.

Láng Zsolt

Láng Zsolt Bolyai című regényét – mely 2020-ban Libri-díjas lett – Maruszki Balázs dramaturg, forgatókönyvíró (Nino bárkája, a fesztiválon is szereplő Megbélyegzetten – 1968) ajánlja majd. A regény címszereplője, a XIX. századi zseni. Miközben kibontakozik előttünk egy bonyolult apa-fiú kapcsolat, s tanúi lehetünk egy meg nem értett gondolkodó mindennapi tépelődéseinek, aközben egy másik szálon épp az ő rendkívüli életét tanulmányozza napjainkban egy író.

Péterfy Gergely 2015-ben Aegon-díjat kapott Kitömött barbár című regényét Kolozsi László író (Apafa), forgatókönyvíró pitch-eli majd. 1796-ban Kazinczy Ferenc hét éves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel.

Toroczkay András Boldog emberek című groteszk és szívszorítóan szép művét téves kapcsolásokról és tétova kapcsolatokról Lemhényi Réka (Taxidermia, Final cut) vágó, dramaturg ismerteti majd. Főhősünk a fiú, akit kollégái Jocónak hívnak, ismeretlen telefonálók pedig mint Süveges Csabát keresik. Ki is ő? Alföldi félárva, aki beteg apjával próbál szót érteni; tisztaságmániás szorongó? 

Végül Kertész Zsanett forgatókönyvíró (A tanár – TV sorozat) prezentálja Vámos Miklós Dunapest című írását, mely „főszereplője” az 1938-ban felépült Pozsonyi út 38-40. A 38-as szám csillagos ház volt 1944-ben, a vele egybeépített 40. pedig svájci védettségű is. E patinás bérház múltja és jelene köti össze a cselekmény két szálát. Az esemény moderátora Lévai Balázs, együttműködő partnerei az Ünnepi Könyvhét és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.