Több nemzetközi fesztiválon is díjazott finn dokumentumfilm Miesten vuoro – A lélek gőze nyitja meg a második Finn Filmnapokat

Mika Hotakainen és Joonas Berghäll filmrendezők sokszorosan díjazott és számos elismerést nyert Miesten vuoro (Steam of Life – A lélek gőze) című filmje nyitja meg az idén másodszorra megrendezésre kerülő Finn Filmnapokat.

A SES–Finn Filmalapítvány és a Finnagora által rendezett második Finn Filmnapok programját október 12-én, 19.30-tól Budapesten, a Toldi Moziban (Bajcsy-Zsilinszky út 36.-38.) tekinthetik meg az érdeklődők.

A megnyitón jelen lesznek A lélek gőze – Steam of life című film rendezője Mika Hotakainen, és Mikko Rissanen és Kari Tenhunen – a két főszereplő. A Finn Filmnapokat megnyitja Marja Pallassalo a SES–Finn Filmalapítvány dokumentum- és rövidfilm részlegének igazgatója. A lélek gőze végigvezeti a nézőket Finnországon, találkozunk mindenféle korú és típusú férfival sok-sok szaunában és hallgatjuk történeteiket szerelemről, halálról, születésről és barátságról – egyszóval az életről. A kamera megmutat tájakat, szaunákat és embereket azok nyers szépségében, szinte mágikus erejű képekkel. A szereplők valódisága és érzelmeik mélysége egy ponton már szinte elviselhetetlen a néző számára. A lélek gőze a férfiak meztelen lelkét intimitással és költőien mutatja meg.

A Finn Filmnapokon a magyar közönség ízelítőt kaphat a finn dokumentum- és rövidfilmvilág reprezentatív darabjaiból egy-két animációs filmmel fűszerezve. Műsoron lesz többek között Katja Gauriloff Konzervekbe zárt álmok című és a Finn Állam Filmművészeti díjával elismert, Jukka Kärkkäinen és J-P Passi Punk-szindróma című filmje, mely egy finn punk-rock csapatról, a Pertti Kurikan Nimipäivät-ről szól. A fesztivál programjában szerepel egy korábbi finn-magyar koprodukció: Böszörmény Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című filmje és egy ínycsiklandó különlegesség; portré-dokumentumfilm Soundbreaker Kimmo Pohjonen harmonikaművészről, aki október 25-én a Művészetek Palotájában lép fel a világhírű Kronos Kvartettel.

A filmeket néhány kivétellel magyar feliratozással mutatjuk be.