Október 11-16. között immáron harmadik alkalommal ad otthont a Toldi mozi a Finn Filmnapoknak. A fesztivál szervezői idén is a legjobb finn dokumentum- és játékfilmek közül válogattak.

finn-filmnapok-2013

FILMEK

Finn vér svéd szívben

Rendező: Mika Ronkainen, 2013, 90 perc, dokumentumfilm

Eredeti nyelv: finn & svéd, felirat: angol & magyar nyelven

Kai, a negyvenes éveiben járó egykori zenész apjával Észak Finnországból visszautazik Svédországba, gyerekkora színhelyére, ahol a 70-es években laktak. Az út során újraélednek felkavaró emlékeik az egykori finn emigránsok nehéz életéről, a szégyenről, a lelkiismeret-furdalásról, a bűntényekről, alkoholizmusról, családi titkokról.

A dokumentumfilm, road movie és zenei film határán mozgó alkotás arról a 600.000 finnről mesél, akik a 60-as 70-es években Svédországba vándoroltak a riasztó munkanélküliség elől. A film, ami egyben Mika Ronkainen rendezőnek a harmadik egész estés dokumentumfilmje központi témája az apa-fiú kapcsolat.

Elnökasszony

Rendező: Aleksi Bardy, 2012, 86 perc, dokumentumfilm

Nem könnyű Finnország elnökének lenni.

A Madam President egy politikust mutat be kevéssel mandátuma lejárta előtt. Látjuk őt, amint őrjöng a stábjával, amikor napirendje túl sűrűre sikerült, de Ő az, aki egyformán aggódik a fenntartható fejlődés és megjelenése miatt. Láthatunk a filmben olyan ritka pillanatok is, amikor az Elnökasszony futva menekül egy méh elől, miközben az Egyesült Államok elnökével találkozik. De a film leginkább az intézményes és személyes hatalmat mutatja be. Egy erős személyiség portréja ez a film, aki a színfalak mögött él.

A Madam President Finnország első női elnökét, Tarja Halonent mutatja be, aki az új évezred elnöke volt 2000-től 2012-ig.

Fekete golyó

Rendező: Aku Louhimies, 2013, 107 perc, játékfilm

Pike letöltötte börtönbüntetését és nyolc hónapos kislányával együtt szabadul. Úgy döntött, új életet kezd és több hibát nem követ el. Egy nap megjelenik a volt barátja, akivel újra fellobban a szenvedély, de árnyékot is vet a jövőre. De Pike nem fogja feladni, ezúttal nem. Megvédi az új életét, bármilyen áron. A Fekete golyó egy realisztikus film arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki elmerül a drogok és a bűnözés világában.

A Fekete golyó a rendező, Aki Louhimies legújabb alkotása, korábbi filmjét, az Üres kikötő, Helsinki-t szintén láthatják a Finn Filmnapokon, október 14.-én, kedden.

Viru – történetek egy hotelről

Rendező: Taru Mäkelä & Johanna Onnismaa, 2013, 79 perc, dokumentumfilm

Tallinn sziluettjét üvegtornyok rajzolják ma ki, de a leglátványosabb épületet betonból építették 40 évvel ezelőtt. A legendás Viru hotel híd volt Kelet és Nyugat, Észtország és Finnország között, de csak az orosz titkosszolgálat vigyázó szeme alatt üzemelhetett.

A dokumentumfilm egy épületen keresztül mutatja be három nemzet közös történetét. A film felfedi a hotel sötét titkait: kémkedés, prostitúció, feketepiac, de a bájos homlokzatot is bemutatja.

Ki volt például az a hollywoodi színésznő, aki imádta a hotel luxus barbecue éttermét? A film számos történetet ismertet Észtország szovjet korszakából.

Miss Blue Jeans

Rendező: Matti Kinnunen, 2012, 128 perc, játékfilm

1977-et írunk és a 17 éves Välde anyjával Ouluban, egy apró, észak finnországi városban él, ahol a városi élet vallással és vidéki szokásokkall vegyül. A punk és a new wave zene világszerte hódítanak, és míg mindenki más diszkót hallgat, Välde Lou Reed és a New York Dolls számait játsza. Amikor beleszeret az osztály legszebb lányába, a „Miss Blue Jeans” verseny győztesébe, életcélja egyértelművé válik: Välde rocksztár lesz. A finn indie rockzenész és a több díjjal kitántetett író, Kauko Röyhkä könyve (Miss Farkku- Suomi) lapján készült kedves rock filmben a korszakhoz hűen mindenki farmert hord.

Amerikai csavargó

Rendező: Susanna Helke, 2013, 85 perc, dokumentumfilm

Eredeti nyelv: angol, Felirat: magyar nyelven

Az American Vagabond egy dokumentumfilm, mely bemutatja James, a kisvárosi fiatal homoszexuális fiú életét, aki elszökik otthonról, mert szülei nem fogadják el másságát. Barátjával, Tylerrel San Franciscoban keresnek menedéket, majd végül a város meleg-negyedének egyik közparkjában kötnek ki, a hontalanok és az kitagadott meleg fiatalok közösségében. James előbb-utóbb kénytelen szembenézni múltjával és elhagyott családjával.

Dokumentumfilm egy kis amerikai városban élő meleg fiú felnőtté válásáról és egy családról, amely kénytelen szembenézni azzal, amitől a legjobban tart.

19:45 a Toldi Clubban: Homofóbia és gyűlölet-bűncselekmények Magyarországon – vitafórum

A film után a magyarországi emberjogi helyzet szakértői megvitatják az aktuális tényállást. További részleteket a résztvevőkről a www.finnagora.hu címen talál.

Az esemény az Amnesty International Hungaryvel együttműködésben kerül megszervezésre.

Csend

Rendező Sakari Kirjavainen, 2011, 112 perc, játékfilm

A második világháborúban vagyunk, 1944-ben, a finn-orosz háború utolsó tavaszán. Közvetlenül a frontvonal mögött működik egy központi gyűjtőhely az elesetteknek. Ide hozzák a halott katonákat, ahonnét aztán hazaküldik a testeket. Két fiatalember egy olyan egységnél kezdi meg szolgálatát, ahol mindössze néhány ember látja el ezt a nehéz és megterhelő feladatot. Eleinte tele vannak hősies elképzelésekkel, de az élet a kis közösségben bonyolultabbnak bizonyul, mint maga a háború. A háború véget ér, de a csend megmarad.

A Csend újszerűen, eredetien, érdekesen és meglepően közelíti meg a háború témáját. A kritikák szerint ez az egyik legjobb finn ábrázolása a háborúnak.

Jari Litmanen – A király

Rendező: Arto Koskinen, 2012, 107 perc, dokumentumfilm

A dokumentumfilm Jari Litmanen hivatásos focista történetét mutatja be, akit gyakran emlegettek úgy, mint „a király”, vagy „a művész”.

A nemzetközi focisztár Finnországban született Lahti városában. A filmből megtudhatjuk, hogy mi kell ahhoz, hogy az ember sikeres legyen a fociban, de arra is fény derül, hogy milyen ember Litmanen a hétköznapokban, a családja társaságában.

A dokumentumfilm bemutatja gyerekkora fordulópontjait, a karrierje kimagasló pillanatait, a vitákat az edzőkkel és az elkerülhetetlen sérüléseket. A Király jó társaságban él, ezért olyanok is feltűnnek a filmben, mint Bergkamp, Van der Saar, De Boer, Overmars, Puyol, Xavi, Ibrahimavic, Van Gaal, és számos egyéb foci legenda a világ minden tájáról.

Üres kikötő

Rendező: Aku Louhimies, 2012, 118 perc, játékfilm

A Helsinki külvárosában játszódó Üres kikötő a jóléti társadalom sorsát mutatja be az individualizmus és a valóság show-k korában. A filmben több szereplõ hétköznapját követjük, akik igyekeznek minél jobban boldogulni az életben. Cselekedeteik gyakran abszurdak, meghatóak és szívmelengetőek, helyenként kimondottan szórakoztatóak, máskor lehangolóak.

További részletek: http://toldimozi.hu/