3.filmtavasz.plakat

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Francia Filmtavasz.

A Fesztiválon értékes francia filmeket láthatunk, szám szerint kilenc, egyedi premierek keretében, április 18-21 között Budapesten és több vidéki városban.

A Fesztivál vendége lesz: Jean-Paul Jaud, a Kísérleti egerek vagyunk? című film rendezője.

Az idei kínálatban premier előtt láthatunk két egyedi hangvételű vígjátékot, (Populaire, Starbuck), egy drámát a Cannesi Filmfesztivál legjobb női alakításával, (Gyermekeink, Emilie Dequenne főszereplésével), két különleges dokumentumfilmet és nem utolsó sorban két olyan alkotást, amelyek – francia filmektől nem feltétlenül szokatlan módon – őszintén beszél a szexről, a testiségről. (Egy francia család szexuális krónikája és Q – Érzékek birodalma).

Rendezvényhelyszínek

Budapest / Puskin mozi, Tabán mozi, Vörösmarty mozi,

Palace Mammut, Cinema City Aréna

Balassagyarmat / Madách Filmszínház

Békéscsaba / Center mozi

Cegléd / Uránia mozi

Debrecen / Apolló ART Mozi

Dunaújváros / Dózsa Mozicentrum

Eger / Agria Mozi

Gyöngyös / Bridge Mozi

Győr, Cinema City

Kaposvár / Szivárvány Kultúrpalota

Komárom / Jókai mozi

Miskolc / Művészetek Háza

Nyíregyháza / Krúdy ART Mozi

Pécs, Cinema City

Szeged / Belvárosi Mozi

Szentendre / p’ART Mozi

Székesfehérvár / Barátság Klubmozi

Szigetszentmiklós / Nádasdy filmszínház

Szolnok / Tiszap’ART mozi

Szombathely / Agora Savaria Mozi

Zalaegerszeg / Art mozi

A Kísérleti egerek vagyunk? és a Q – Érzékek birodalma sajtóvetítése: április 18-án, 10 órától a Vörösmarty moziban lesz.

A Fesztiválon bemutatásra kerülő filmek listája

Nyitófilm:

Populaire, (Populaire)

francia vígjáték, 111 perc, 2012

Rendező: Régis Roinsard

Szereplők: Romain Duris, Déborah François, Bérénice Bejo, Shaun Benson

Régis Roinsard filmjében mindent áthat az ötvenes-hatvanas évek nosztalgikus retró stílusa. 1958 tavaszán járunk, Rose Pamphyle mogorva özvegy apjával él, aki egy boltot működtet kis falujukban, Normandiában, lányát pedig a helyi autószerelő fiának szánja feleségül, csendes vidéki háziasszonynak. Rose azonban más életre vágyik. A közeli városba utazik, ahol egy titkárnői állásra jelentkezik. Hamar kiderül, hogy Rose szörnyű titkárnő, de tehetsége van a gépíráshoz. Karizmatikus főnöke, Louis, ráveszi, hogy induljon el a helyi gépíró versenyen. Ő lesz a lány edzője, Rose pedig a világ egyik leggyorsabb gépírónője. A munka, a versengés, és a személyes vonzalom keveredése azonban ezúttal sem mentes a bonyodalmaktól…

Róma, 2012, jelölés

César-díj, 2013,

Legjobb operatőr: Guillaume Schiffman, jelölés

Legjobb jelmeztervező: Charlotte David, jelölés

Legjobb első film: Régis Roinsard, jelölés

Legjobb filmzene: Rob és Emanuel D’Orlando, jelölés

Legjobb látványterbező: Sylvie Olivé, jelölés

Zárófilm:

Starbuck (Starbuck)

kanadai vígjáték, 103 perc, 2011
Rendező: Ken Scott

Szereplők: Patrick Huard, Julie LeBreton, Antoine Bertrand, Dominic Philie,

Starbuck előzetes

Hivatalos oldal: http://international.eonefilms.com/films/starbuck

A film karizmatikus főszereplője Starbuck, egy negyvenes, nonkonformista, látszólag kötöttségek és felelősség nélkül élő férfi. Komoly adóssága van, a barátnője pedig gyermeket vár. Ekkor elhatározza, hogy rendbe rakja az életét, felelős ember és apa lesz. De mintha nem volna így is elég nagy a rendetlenség – megtudja, hogy ötszázharminchárom gyerek biológiai apja. Starbuck egyfajta láthatatlan őrangyal lesz, miközben bámulatos módon megtalálja a hangot, a legkülönfélébb személyiségű gyermekével is.

Toronto, 2011, közönségdíj

Palm Spring, 2012, közönségdíj

Calgary, 2011, közönségdíj

Vancouver, 2012, legjobb kanadai játékfilm

Gyermekeink (Á perdre la raison)

Belga-luxemburgi-francia-svájci filmdráma, 111 p., 2012

Rendező: Joachim Lafosse

Szereplők: Niels Arestrup, Tahar Rahim, Émilie Dequenne

Premier előtti bemutató!

Joachim Lafosse filmje egy rendkívül finoman hangolt pszichológiai dráma, egy fiatal nő, feleség és családanya súlyos, az emberi értelem határát súroló tragédiája. Murielle és Mounir szenvedélyesen szeretik egymást. A férfi gyermekkora óta Pinget doktornál él, aki anyagi jólétet biztosít számára. A fiatalok összeházasodnak és gyermekeik születnek, azonban érzelmileg és egzisztenciálisan egyre jobban ki vannak szolgáltatva a magányos doktornak. A család egy olyan egészségtelen érzelmi állapotba kerül, mely alattomosan vezet a tragikus kimenetel felé.

Cannes, 2012

Un Certain Regard, legjobb színésznő: Emilie Dequenne

Casablanca hadművelet, (Opération Casablanca)

színes, svájci akció-vígjáték, 100 perc, 2010

Rendező: Laurent Negre

Szereplők: Tarek Bakhari, Elodie Yung, Gilles Tschudi, Jean-Luc Bideau

Egy egyszerű, marokkói származású bevándorló akaratlanul sodródik bele egy veszélyekkel teli szituáció-sorozatba, amelyből csak józan paraszti esze és persze némi szerencse segédletével kerülhet ki élve és győztesen. A film főszereplője Saadi, aki rosszkor volt rossz helyen, s az arabokkal szemben élő előítéletek fényében azonnal bűnrészesnek találják az ENSZ-főtitkár elrablásában. Egy közismert terrorista véletlen meggyilkolása után pedig egy terroristasejt beépített vezetőjeként kell megállnia helyét. A filmet elsősorban a szituációs poénok sora, az önfeledt humor és az emberség működteti.

Egy francia család szexuális krónikája, (Chroniques sexuelles d’une famille d’aujourd’hui)

francia vígjáték, 77 perc, 2012

Rendező: Jean-Marc Barr, Pascal Arnold

Szereplők: Mathias Melloul, Valérie Maës, Stephan Hersoen, Leila Denio. Nathan Duval, Yan Brian, Adeline Rebeillard

Hivatalos oldal: http://widemanagement.com/trailer_sexual_chronicles.html

A szex alapvető emberi igény, öröm és szükséglet – csak csodálkozhatunk azon, hogy mind a társadalom, mind a művészet továbbra is némi zavarral, távolságtartással viszonyul ehhez a tényhez. Nem így azonban Pascal Arnold és Jean-Marc Barr filmje, az Egy francia család szexuális krónikája. A film szociográfiai igényességgel ábrázolja egy mai hagyományos francia család nemi életének generációkon átívelő izgalmas bonyodalmait, olyan kérdéseket feszegetve, mint a nemi érettség, vagy a nemi identitás kérdése, a partnerkeresés és az igényes szex. A filmben szereplő családban a szülők kiegyensúlyozott szerelemben élnek, a nagypapa a felesége halála után örömlányokat látogat, az örökbefogadott lány keresi a számára megfelelő férfit, a nagyobbik fiú biszexuális, a kisebbik fiú pedig most fedezi fel mindezeket a bonyodalmakat…

Q – Érzékek birodalma,

(Q, Desire)

francia filmdráma, 103 perc, 2011

Rendező: Laurent Bouhnik

Szereplők: Déborah Révy, Helene Zimmer, Gowan Didi, Johnny Amaro

Hivatalos oldal: http://www.reelsuspects.com/2011/08/q-2/

A film olyan alapvető társadalmi sztereotípiákra kérdez rá provokatív módon, mint a monogámia, a hűség és a nemiség társadalmilag elfogadott normái. Rendkívül őszinte, kendőzetlen – hogy ne mondjuk: pucér – történet, a mai nagyvárosok társadalmi és gazdasági válságának díszletei között, az elfojtott erotikus vágyakról, melyek Cecile elbűvölő, ellenállhatatlan alakjában öltenek testet. Cecile, aki a vágyak titokzatos tárgya és célpontja, alapvetően megváltoztatja azok életét akikkel kapcsolatba lép…

Első éjszaka, (Nuit #1)

kanadai filmdráma, 91 perc, 2011

Rendező: Anne Émond

Szereplők: Catherine de Léan, Dimitri Storoge, Véronique Rebizov, Raphaël Boulanger, Mika Pluviose

Hivatalos oldal: http://adoptfilms.net/nuit

A film egy egyéjszakás kaland története. Clara és Nikolai egy partin találkoznak és végül a férfi lakásán kötnek ki. Hajnalban, mikor Clara megpróbál köszönés nélkül lelépni, beszélgetni kezdenek – ettől kezdve pedig történetük már nem csupán egyszeri kaland. Két idegen őszinte vallomása egymásnak, aik mindketten átlagon felüli érzelmi intelligenciával rendelkeznek és mégsem találják a helyüket a világban. Az egész cselekmény egyetlen éjszaka néhány óráját öleli fel, és szinte valós időben látjuk a főszereplő páros között lezajló eseménysorozatot. Anne Édmond filmje tavaly a Torontói Nemzetközi Film Fesztiválon debütált.

Toronto International Film Festival, 2011

Best Canadian Feature Film, Anne Émond

Best Canadian First Feature Film, Special Jury Citation, Anne Émond

Kísérleti egerek vagyunk?, (Tous cobayes?)

francia dokumentumfilm, 115 perc, 2012

Rendező: Jean-Paul Jaud

Szereplő: Philippe Torreton (narrátor)

Hivatalos oldal: http://touscobayes.tumblr.com/

Jean-Paul Jaud filmjei mára már meghatározóak a környezettudatos bio-dokumentumfilmek műfajában. Génmódosított élelmiszerek és nukleáris energia: az ember úgy sajátított ki bizonyos technológiákat, hogy nem végzett előtte mélyebbre hatóbban sem egészségügyi, sem környezeti tanulmányokat, holott ezek élőlények visszafordíthatatlan megbetegedését idézhetik elő. Jogos tehát a kérdés: vajon mindannyian kísérleti egerek vagyunk?

Rajzoljuk körbe a Földet, (Dessine-toi…)

francia dokumentumfilm, 70 perc, 2010

Rendező: Gilles Porte

Hivatalos oldal: http://en.unifrance.org/movie/32062/dessine-toi

Egy fekete filctoll keltette visszhang mutatja meg nekünk a gyerekkor varázsát Gilles Porte különleges filmjében. A világ különböző tájain arra kértek meg gyerekeket, hogy rajzolják le magukat. A még írni és olvasni sem tudó kicsik egy áttetsző üvegtáblára rajzoltak, így nem csak a rajzot, de a rajzolás közbeni viselkedésüket is fel tudta venni a rendező. Az eredmény a rajz által felszabadított képzelet, a már gyerekkorban megmutatkozó kulturális és társadalmi személyiségjegyek, és nem utolsósorban a gyerekkor varázslatos világa, amibe beleskelődhetünk e rendkívül kedves filmnek köszönhetően.

Életem szerelme (La chance de ma vie)

francia romantikus vígjáték, 87 perc, 2011

Rendező: Nicolas Cuche

Hivatalos oldal: http://www.lachancedemavie-lefilm.com/

Nicolas Cuche romantikus vígjátéka könnyed, elegáns és mégis igényes alkotás. A történet a félreértések klasszikus vígjátékát idézi, ahol képzelet és valóság, átok és szerencse, barátság és szerelem elválaszthatatlanul fonódik egybe, folyamatos nevetésre késztetve a nézőt. A történet főszereplője Julien Monnier, a harmincas éveiben járó párterapeuta, aki minden, vele kapcsolatba lépő lányra szerencsétlenséget hoz. Így jár Joannával is, de a lány megérti: a bosszantó kellemetlenségek ellenére, vagy éppen azok hozományaként, megtalálta az igazi szerelmet és a sikerhez vezető utat a karrierjében.

– A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek levetítésre.