Filmnap a 2011. március 11-i japán földrengés évfordulójára a Japán Alapítvány szervezésében
2012. március 11. – 16 óra, Toldi Mozi

„Ganbatte!” Ez a japánok mindennapi életének minden területén jelen lévő kifejezés, talán a japán szellemiséget és gondolkodásmódot egyik legjobban bemutató szófordulat – arra bíztatja a másikat, ne adja fel a küzdelmet, dolgozzon keményen, kitartóan, amíg el nem éri a célját.

A 2011. március 11-én Japán északkeleti részét, a Tóhoku-régiót sújtó földrengés és szökőár ejtette sebek még csak most kezdenek gyógyulásnak indulni. A katasztrófa megdöbbentő képei bejárták a világot, és Japán a világ minden tájáról, köztük Magyarországról is rengeteg együttérzést, segítséget kapott. Japán feladata ebben a nehéz időszakban az összefogás, a lerombolt területek újjáépítése.
A Japán Alapítvány Budapesti Japán Kulturális Központ a Toldi Moziban megrendezésre kerülő filmnappal kíván megemlékezni a szerencsétlenség évfordulójáról. Az ingyenesen látogatható programban három, a katasztrófa utáni talpraállást bemutató dokumentumfilm és két, a mai japán emberi kapcsolatok problematikáját körüljáró, helyszínében és hátterében a szerencsétlenséghez kapcsolódó játékfilm szerepel.

A filmekről:

Haru utazása

R: Masahiro Kobayashi

Sz: Tatsuya Nakadai, Eri Tokunaga, Hideji Otaki

2010, 134 perc

Masahiro Kobayashi saját forgatókönyvéből készített filmjét átjárja a szeretet, a pátosz és a humor. Az öreg Tadao egész életét egy elhagyatott halászfaluban töltötte. A halászatot egy lábsérülés miatt hagyta abba, és magára maradt unokájával, Haruval él kettesben. Haru a közeli iskolában dolgozott, amíg azt be nem zárták.

Mikor Haru bejelenti, hogy a városba akar költözni, hogy munkát keressen, és azt kéri, hogy nagyapja költözzön valamelyik testvéréhez, Tadaot elönti a méreg, de belátja, hogy nincs választása. Útra kelnek, hogy meglátogassák az öregember elihidegült testvéreit.

A közös utazás során mindketten jobban megismerik önmagukat és a másikat is – Tadao visszatekint az életére, Haru pedig egy új jövőt talál.

“Ahogy 56 évesen visszatekintettem az addigi életemre, rájöttem, hogy arra vesztegettem az életemet, hogy az apám ellen lázadjak…

Apám életére rányomta a bélyegét a háború utáni recesszió, és mostanra végül sikerült a saját érzéseim keretében megértenem az ő alakját, ahogy a saját álmait követi. Amikor a Haru utazása történetéhez hozzákezdtem, felrémlett előttem megboldogult édesapám képe. Bizonyos tekintetben a film az apám és énköztem húzódó, mélységesen személyes konfliktus története.” Masahiro Kobayashi

 

Kvartett!

R: Jun-ichi Mimura

SZ: Mahiro Takasugi, Ayame Gouriki, Mayu Tsuruta, Shigeki Hosokawa

2011, 118p

A tengertől elhódított területekre épített új város, Urayasu 30. évfordulójára.

Kai Nagae álma, hogy hivatásos hegedűművész legyen. Szüleivel és nővérével régebben sokszor játszottak együtt, de mára már egyre kevesebb helyet kap az életükben a zene, mint ahogy az egymás iránti törődés is.

Kai elhatározza, hogy újra összehozza a családot, és egy kvartett szervezésébe kezd.

Az urayasui család Tadashi Onitsuka regényén alapuló történetét a márciusi japán földrengés idején forgatták, több mint 700 helyi lakos részvételével. A közösség döntése volt, hogy a forgatás ne álljon le a város feltöltött alapjait súlyosan meglazító katasztrófa ellenére sem.

Ganbappe! Hawaii táncoslányok Fukushimából.

R: Masaki Kobayashi

Sz: A Spa Resort Hawaiians táncosai Narrátor: Yu Aoi

2011, 100 p

A dokumentumfilm a 2011. március 11-i földrengés és szökőár utáni Japánt mutatja be. Az egyik legnagyobb csapást elszenvedő város, Iwaki egyik büszkesége volt a “Spa Resort Hawaiians” szálloda és fürdőközpont, amely a fukushimai atomerőmű közelében helyezkedik el. A katasztófa után a Hawaiians személyzete, köztük a táncoslányok is minden erejükkel azon dolgoztak, hogy legyűrjék a nehézségeket és újjáépítsék a szállodát, ami Fukushima felépülésének első lépése lehet.

A film bemutatja, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük mindennapi életük során a “Spa Resort Hawaiians “ újranyitásáig.

Látod a fényeket?

Az első fesztivál a Tsunami után

2011, 49 p

A hagyományos japán nyári fesztiválok (natsu-matsuri) egyik funkciója, hogy megemlékezzenek az elhunytak lelkeiről. A 2011. márciusi csapást követően sok helyen nem tudták megtartani a több évszázados történelemre visszatekintő színes fesztivált, de Rikuzentakata, Soma, Minami Soma és néhány más város lakosai úgy döntöttek, a 2011-es fesztivál sem fog elmaradni. A dokumetumfilm bemutatja, ahogy a fesztivál-bizottság tagjai a megsérült kocsik és dobok helyreállításán dolgoznak, és próbálják rábeszélni a szétszóródott korábbi lakosokat a részvételre. Mi jár a fesztiválok szervezőinek a fejében? Mit éreznek? És mit szeretnének kifejezni a rendezvénnyel?

Tengerre a romok közül

2011, 48 p

Iwate prefektúra egyik kis halászfaluja, Ofunato, súlyos károkat szenvedett az Északkelet-Japánt sújtó nagy földrengésben. Az on-line halkereskedéssel foglalkozó Kenichiro Yagi és halász ismerősei hamar talpraálltak a katasztrófa után. Az újrakezdés felé tett első lépésként Yagi újra életre próbálta kelteni a halászatot a hordalékkal teletöltött kikötőben, ahol a hajók többségét is elsodorta az ár. A film a helyi halászok közösségének útját dokumentálja a helyreállítás felé, három hónappal a földrengés után.