Gary Oldman Oscar-díjas angol színész alakítja Herman Mankiewicz forgatókönyvírót a David Fincher rendezésében készülő életrajzi drámában – számolt be róla a The Hollywood Reporter csütörtökön.

Mankiewicz eredetileg újságíró volt, később ő írta Orson Wellesszel az Aranypolgár című filmklasszikus (1941) forgatókönyvét. A Mank című film, amely Mankiewicz becenevére utal, a Netflixnél készül. Fincher a tervek szerint ősszel kezdi forgatni a korabeli hangulatot felidézve fekete-fehér filmszalagra. 

Fincher már húsz éve is meg akarta csinálni ezt a filmet, most apja, Jack Fincher jegyzi a forgatókönyvet. A rendező Cean Chaffin és Doug Urbanski producerrel dolgozik együtt. 

Mankiewicz riporter és kritikus volt az 1920-as években, emellett tagja lett a híres New York-i irodalmi társaságnak, az Algonquin Kerekasztalnak. A húszas évek végén azonban a Paramount Hollywoodba csábította, ahol éppen akkor kezdődött a hangosfilmek korszaka.

„Milliókat lehet felmarkolni és az embernek csak idiótákkal kell versenyeznie” – csalogatta egy New York-i írótársát, Ben Hechtet Hollywoodból.

Mankiewicz olyan klasszikus produkciókon dolgozott, mint az Óz, a nagy varázsló (1939), a Szőkék előnyben (1953) vagy az Aranypolgár (1941). Az Oscar-díjas film forgatókönyvén Mankiewicz és Welles is dolgozott, de a rendező utóbb azt akarta, hogy csak egyedül szerepeljen a stáblistán. Mankiewicz támogatói hangosan kántálták a becenevét, amikor az Aranypolgár forgatókönyvírói Oscarját bejelentették. A trófeát egyébként mindketten megkapták, de a díjátadón egyikük sem vett részt.

Fincher legutóbb a Holtodiglan című filmet rendezte 2014-ben. Azt követően a Z világháború folytatását készítette volna, de azt végül túl költségesnek találták. 

Gary Oldman
Gary Oldman, A legsötétebb óra

Oldman A legsötétebb óra című életrajzi filmben Winston Churchill megformálásáért 2018-ban kapott Oscar-díjat. MTI