Egy kedves látogatónktól kaptunk egy e-mailt, miszerint szeretné, ha a médiában megjelenne Géczy Dávid idei Odensei Nemzetközi Filmfesztiválon elért eredménye is. Virág azt hiányolja, hogy sehol nem olvasott még a filmfesztivál néhány nappal ezelőtti díjátadóján a „Fő versenyprogramban” nyert három filmről, sem pedig a magyar filmrendező és forgatókönyvíró “A győztes” c. kisfilmjének sikeréről, miközben a fesztiválra kerülésről több média, a mozinezo.hu is hírt adott májusban.

Az összesen 101 beválogatott film közül a „U are for youths above the age of 14” témájú fő versenyben Géczy Dávid: A győztes c. alkotását a fesztivál szervezője, azaz a Dán Filmintézet a 2015-ös Odensei Nemzetközi Filmfesztivál 11 legjobb rövidfilmje közé sorolta, valamint a filmet angol felirattal, elsősorban a dán közép- és felsőfokú intézményeknek oktatási céllal egy évig elérhetővé tette a „Film Centre”.

A „fő verseny programban” az alábbi három film lett a nyertes:

●      a (cannes-i jelölést jelentő) fődíjat egy angol (Over; John Threlfall, 2015),

●      a forgatókönyv díjat egy kolumbiai (Leidi, Simon Mesa Soto, 2014),

●      a művészi díjat pedig egy finn (Rearranged, Ewa Górzna, 2014) rövidfilm hozta el…

Nem ez az első magyar eredmény ezen a megmérettetésen, hiszen tavaly ugyanezen a film fesztiválon Nagy Dénes: Lágy eső c. 28 perces rövidfilmjét díjazták ún. Nagydíjjal. A film a József Attila-díjas író és szociográfus; Tar Sándor: Lágy eső c. novellájának adaptációja.

“Nem vagyok sem a film producere, sem filmes szakmabeli, csupán volt szerencsém megnézni és úgy tűnik, Dániában is úgy gondolják, ebben a filmben van valami olyan, amiből érdemes tanulni… :o)

Azért írtam Önöknek, mert hiányoltam a hírekből…”

Virág véleménye a kisfilmről:

“Kisfilm létére egy nagyfilm kerekségével és minőségi igényével vetekedik.

Szimpatikus számomra, hogy a rendező tendenciózusan nyúl minden rövid történetében Podmaniczky Szilárd „Szép magyar szótár”jához. Nem olvastam még, de nagyon kíváncsi lennék, azt a filmet milyen szótárrészlet ihlette. :o) A mondanivaló eszméletlen mély és több rétegű. Most, hogy több ismerősömnek is megmutattam, mindenki felfedezett egy-egy mondanivalót és szinte mindenkinek más volt. Nekem a „vég-csattanó” volt az, vagyis ahogy az idős úszóbajnok nem tudja elengedi a fiatalkori sikerét, amivel úgy hiszi, magába zárkózott, de mégis van, akinek ez ad valamiféle jövőt (mester és tanítvány motívum). Egyik ismerősömnek a versengés volt a fő motívum, míg egy másiknak a tanoncok, az ő jövőjük, jövőképük, az ő ábrázolásuk… egyben viszont mindannyian egyetértettünk, egyiküket idézve: „piszok jól és tömören ábrázol” – hogy mit, amint leírtam, többünknek mást és mást, de mégis. Hogy lehetne találni benne hibát?.. Miben nem? ;o)”


Ha te is úgy érzed, hogy az általad látott film kevés figyelmet kapott, vagy csak szeretnéd megosztani véleményed egy filmről, küldd el nekünk a mozinezo kukac gmail.com email címre. A legjobb weboldalunkon is megosztjuk!