Régi bölcsesség ez a moziiparban producerek és rendezők között: ne készíts olyan filmet, amiben gyerek, állat vagy sok víz van – és a modern kiegészítés –: főleg ne 3D-ben.

Az Oscar-díjas Ang Lee nemcsak kaméleon rendező, aki minden műfajból a legjobbat hozza ki (hisz ő készítette, az egymástól egészen távolinak tűnő Értelem és érzelem-et, Tigris és sárkány-t, Hulk-ot és Túl a barátságon-t), de nagyon bátor is. Legújabb, különösen látványosnak ígérkező filmje, a Pi élete (12E) (The Life of Pi, hazai bemutató: december 20.) ugyanis minden veszélyt egyszerre vállal: főszereplője egy kamaszfiú, egy tigris és a végtelen tenger – mindez természetesen 3D-ben.

Suraj Sharma-t 3000 jelentkező közül választotta ki a film főszerepére, amiben Pi egy mentőcsónakban hánykolódik a tengeren egy tigrissel összezárva.

– A szereplőválogatáson megkérdeztem Sharmát, mennyi ideig tudja visszatartani a lélegzetét – emlékezett a rendező. – Megmutatta: 15 másodperc volt a legjobb eredménye. Mondtam neki, gyakoroljon, mert a filmben legalább egyperces snittek lesznek a víz alatt; de a másfél percnek jobban örülnék.

A film hathónapos forgatásából három hónap varázslatos indai tájakon zajlott, három hónap pedig egy Tajvanon felépített hatalmas medencében: itt készültek a Csendes-óceánon játszódó jelenetek.

IC Press