Te mit tennél, ha egy idegen szobában találnád magad, tejesen meztelenül egy vízzel teli üvegbúrában? Valószínűleg ugyanazt, mint Henry: próbálnál visszaemlékezni. De hoppá, van egy apró bökkenő. Nincsenek emlékeid. Ilyenkor mit csinálnál? Hát persze, hogy válogatás nélkül megölnél mindenkit, aki csak az utadba kerül. Akárcsak Henry, aki annak ellenére, hogy nemrég hozták vissza a halálból, elég eleven.

Maga a mű egy orosz-amerika sience fiction, amihez az anyagiakat a rajongók saját pénzükből dobták össze (csaknem 2 millió dollárt!).  Sok „szakértő” már most vette a bátorságot, hogy a rendezőt, Ilya Naishullert az „új Tarantino-nak” nevezze. Jómagam, mint elfogult Tarantino-rajongó természetesen ezzel nem érthettem egyet és nem is vártam olyan sokat a filmtől (az előzetes alapján). Meg kell, hogy mondjam, mégis pozitív csalódás ért a moziteremben.

hardcore henry_06

A film különlegessége az FPS-nézetű (first-person shooter) kameraállásból adódik. Ez a fajta nézőpont hasonlít a szubjektív nézetű online játékokhoz. A főszereplő, Henry szemeivel látjuk az események lezajlását elejétől a végéig. Az operatőri munkát sok szempontból lehet dicsérni, bár ez a fajta nézet néha inkább kidob a filmélményből, mint bevon.  A történet éppen ezért kissé háttérbe szorult és nem is nagyon szenteltek a háttér sztori vagy a karakterek kidolgozására túl sok időt, viszont véleményem szerint ez egyáltalán nem zavaró. Természetesen akad egy szőke, nyálas figura, aki a velejéig gonosz és akit teljes szívünkből utálhatunk már a beszédstílusa miatt  is.  Akad még egy különc tudós, aki ismeretlen okokból segít a főszereplőnek és a feketehumor fő forrása. Van még egy feleség is, akit meg kell védeni és egy kisebb „robothadsereg”. Mi pedig Henry vagyunk, azonosulhatunk vele testileg-lelkileg, és pont annyit értünk az egészből, amennyit ő, éppen ezért volt olyan meglepő az a furfangos csavar a film végén.  (Nincs spoiler, tessék megnézni!)

hardcore henry_04

Volt pár ismerős arc a filmben, akik láttán az ember elbizonytalanodhat a Tarantino-kérdést illetően: Tim Roth egyetlen egy mondatával letaglózza a rajongókat! A másik köztiszteletnek örvendő figura pedig a film egyik (és talán egyetlen) érdekes karakterét, a tudóst alakító, Sharlto Copley.

A film futurisztikus elemeket is tartalmaz, amihez jól passzol a szatírikus humor, így egy olyan minimális költségvetéssel rendelkező filmet kapunk, amit mindenkinek látni kell.

Az elsőfilmes rendező és új kapukat nyitott meg az akciófilmek műfaján belül, miközben lehetőséget ad a mindennapi embernek, hogy 96 percig megállás nélkül csak pörögjön és akcióhősnek érezze magunkat.

Mit nekünk már a Crank és a Rambo-filmek, nekünk egy Hardcore Henry kell, ami egyelőre csak a mozikban nézhető!