Három Golden Globe díjra jelölte a Hollywoodi Külföldi Kritikusok Szövetsége A szoba című filmet! Az öt legfontosabb elismerésből (film, rendezés, forgatókönyv, színész, színésznő) A szoba hármat megkapott, jelölték a legjobb film, forgatókönyv és színésznő kategóriában a Golden Globe-ra! A szoba Brie Larson jutalomjátéka, aki sokak szerint a legjobb színésznő kategóriában Oscar-esélyes. A szoba január 28-án érkezik a magyar mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

A szoba Emma Donoghue Man Booker-díjra jelölt nemzetközi bestsellerének azonos című adaptációja. A szoba világpremierje a rangos 40. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a közönségdíjat. Ez az elismerés az Oscar-díj fokmérője, az elmúlt években a 12 év rabszolgaság, A király beszéde, a Gettómilliomos, és az Amerikai szépség is úgy nyert legjobb film Oscar-díjat, hogy előtte Torontóban diadalmaskodott. A film rendezője, Lenny Abrahamson korábban a Frank című filmmel érdemelt ki szakmai elismerést. A szobát jelenleg a legjobb film, rendezés, adaptált forgatókönyv, férfi és női mellékszereplő, valamint női főszereplő kategóriákban tartják esélyesnek Oscar-jelölésre. Szakmai vélemények szerint Brie Larson a legjobb színésznő Oscar-versenyében jelenleg abszolút favorit, csakúgy mint a forgatókönyv-adaptációk között Emma Donoghue.

a_szoba-film

A szoba számtalan további díjat nyert már: a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon közönségdíjat nyert, a Brit Függetlenfilm díjátadón a legjobb nemzetközi függetlenfilm díját kapta meg. Az elmúlt napokban Brie Larson a legjobb színésznő díját nyerte el a National Board of Review kritikusi szervezettől, a New York-i Online kritikusoktól. A film gyerekszereplője Jacob Tremblay a legjobb fiatal színésznek járó díjat kapott a Washington környéki kritikusoktól, valamint a National Board of Review kritikusszervezettől. A Washington környéki kritikusok A szobának ítélték a legjobb adaptált forgatókönyv díját is. Brie Larson a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztiválon és a Santa Barbara Film Festival-on is díjazott.

A 31. Independent Spirit Awards jelöltek között A szoba három kategóriában is érdekelt (legjobb színésznő, legjobb vágás, legjobb első forgatókönyv).  Az amerikai Filmszínészek Szakszervezete (Screen Actors Guild) A szoba mindkét szereplőjét jelölte az év színésze díjra: Brie Larson a legjobb színésznő kategóriában esélyes, a gyerekszínész Jacob Tremblay pedig a férfi mellékszereplők között jelölt. Az SAG jelölések erős Oscar-indikátorok is, az itt nominált színészek jó eséllyel Oscar-jelölést is kapnak!

A szoba január 28-tól látható országszerte a hazai mozikban, magyar forgalmazója a Vertigo Média.

A 73. Golden Globe-jelöltek 2016-os teljes listája (film kategóriákban)