A Filmszakmai Döntőbizottság a nehéz helyzetbe került moziüzemeltetői szektor támogatására 610 millió forintot szavazott meg, biztosítva ezzel 80 mozi és vetítőhely újraindulását – közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.

Nemes Jeles László nemzetközi koprodukcióban, Az árva címmel készülő harmadik mozifilmjére 900 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A film a Laokoon Filmgroup gyártásában, az Oscar-díjas Saul fiá-t is jegyző producerek, Sipos Gábor, Rajna Gábor és Stalter Judit vezetésével készül. Napjaink húszas-harmincas korosztályát foglalkoztató témákról – párkapcsolati kihívások, szülővé válás és otthonkeresés – nyáron kezd forogni Együtt kezdtük címmel, a Filmintézet 392 millió forintos támogatásával mozifilm Kerékgyártó Yvonne rendezésében.

Corvin mozi
Corvin mozi

Az Együtt kezdtük története a 2010-es évek Budapestjének pezsgő, bulikban gazdag világában kezdődik és napjainkban a Balaton felvidéken bontakozik ki. A film operatőre Babos Tamás, a látványtervező Valcz Gábor, a vágó Duszka Péter. A forgatókönyvet Szentgyörgyi Bálint, Boros O. István jegyzi, társforgatókönyvíróként Maruszki Balázs segítette a munkát. A Romwalter Judit és Pék Csaba producerek vezetésével készülő új magyar film bemutatóját 2022 őszére tervezik, a szereplők kiválasztása már elkezdődött. A tervek szerint egy vibrálóan tehetséges, fiatal színészgenerációt ismerhetünk meg majd a filmben. Vörösmarty Mihály költeményéből, a Csongor és Tündéből Henrik Irén, Dargay Attila animációs legenda alkotótársa részvételével készül mozifilm. A hagyományos 2D animációs technikával készülő rajzfilm rendezője Máli Csaba és Pálfi Zsolt.     

A Csongor és Tünde a Filmintézet 570 millió forintos támogatásával készül Balassa Krisztián forgatókönyve alapján, a tervek szerint 2024 őszén lesz látható a mozikban. A Cinemon Entertainment gyártásában, Temple Réka producer vezetésével készülő Csongor és Tünde feldolgozás egyszerre kívánja megismertetni Vörösmarty művét a 21. századi közönséggel és tisztelegni Dargay öröksége, képes univerzumának karakterei előtt.

A világjárvány hatásai miatt nehéz helyzetbe került hazai mozi- és vetítőhely üzemeltetőket a Nemzeti Filmintézet a tavalyi 300 millió forintos keretösszegű támogatást követően újabb 610 millió forinttal támogatja, amely így 80 fővárosi és vidéki vetítőhely újraindulását teszi lehetővé.