A 300 (300, hazai bemutató: március 22.) című film maroknyi spártai katona történetét mutatja be, aki megállította a hatalmas perzsa sereget. Aki nem figyel, történelmi filmnek hihetné a 300-at. A rendező, Zack Snyder ezért ragad meg minden lehetőséget, hogy jó előre felhívja nézői figyelmét: nem történelmi filmet látnak, ő csupán azért választotta ezt a témát, met a lehető legtöbb vért, szexet és levágott végtagot akarta megmutatni.

– Mindig bosszantott, hogy a filmjelenetek ott érnek véget, ahol én épp elkezdek igazán kíváncsi lenni – nyilatkozta az ifjú rendező. – Nem arról van szó, hogy pornófilmet csináltam a történelmi témából, csak arról, hogy mindenben merészebb akartam lenni, mint mások. A film minden furcsasága, különössége, betegessége szándékos. Végiggondoltam, és úgy találtam, hogy jobb lesz így, mintha szégyellősek volnánk.

A rendező természetesen felkészült rá, hogy a történészek nem lesznek elégedettek a téma feldolgozásával.

– Plutarkhosz, meg a régi történetírók éppen akkora hazudozók voltak a maguk idejében, mint én most – véli Snyder. – Persze nekik mindig volt valami titkos céljuk, hogy miért torzítanak. Én nem akarom megváltoztatni az emberek gondolkodását: egyszerűen azt szeretném, hogy aki befizet a jegyre, az élvezze az őrületemet.