HUMEN FILM FESTIVAL

2016.09. 8-11.  (CSÜTÖRTÖK – VASÁRNAP)

Hat szín, hat film – jön a Humen Film Festival, szeptember 8-11. között beborít minket a szivárvány a Művész moziban. Izgalmas LMBTQI-filmek a skandináv drámától a holland vígjátékon át az egzotikus bollywoodi kavalkádig.

humen_filmfesztival

Humen Film Festival részletes program

VÖRÖS – ÉLET

54 – Rendezői változat (54 – Director’s Cut, 1998)

színes, amerikai dráma, 105 perc

Vetítés: 2016.09.08. 20:00 – 16 éven felülieknek

Készítése idején Mark Christoper filmjét a stúdió brutálisan megvágta. A rendező eredeti változata Scorsese-filmeket idéző, komor, New York-i underground drámaként született, bemutatva a hetvenes évek partikultúráját annak szabados és képlékeny szexualitásával, dekadenciájával, kábítószert habzsoló szereplőivel.
A bemutató előtt azonban a stúdió kapitális hibát követett el. Egy külvárosi, multiplex mozi közönségfilmekhez szokott nézőin tesztelte a drámát, és megrettent a nézői reakcióktól. A filmből kidobtak 44 percnyi anyagot, és a stábbal fél órányi jelenetet újraforgattak jóval konzervatívabb szellemben, teljesen tönkretéve az eredeti koncepciót. A végül így bemutatott verzió aztán katasztrofális bukás volt minden szempontból.

Az eredeti rendezői változat azonban VHS-en valahogy mégis kijutott a stúdióból, és önálló életre kelt. A kultuszfilmmé érő verziót tíz évvel később már teltházas, zártkörű vetítésen adták a rangos New York-i Outfest filmfesztiválon, ezután pedig lassan a stúdió is kapcsolt – az eredeti kópiákat felkutatva és felújítva hivatalosan is kiadták Christoper eredeti vízióját, ami azóta kötelező darabja a világ LMBTQI filmfesztiváljainak.

Előzetes

NARANCSSÁRGA – GYÓGYÍTÁS

Valaminek történnie kell (Nånting måste gå sönder, 2014)

színes, svéd dráma, 81 perc

Vetítés: 2016.09.10. 20:30 – 18 éven felülieknek

Egy gyárban rakodómunkás Sebastian, aki transz nőként éli lecsúszott, kilátástalan életét. Szabadidejében az unalom, a magány, és a pénz miatt a város szélén, egy bokros részen árulja magát. A szerelemre és társra vágyó lány megismerkedik az életvidám, laza Andreas-szal, és egy átbulizott éjszaka után egy ágyban kötnek ki. Szenvedélyes kapcsolat alakul ki köztük, a fiút megbabonázza az androgün Sebastian női alteregója, miközben Andreas határozottan nem meleg. Igazi lányra vágyik, kapcsolatuk így egyre inkább se veled, se nélküled szenvedéssé alakul.

A Valaminek történnie kell hamisítatlan skandináv dráma, az életszagú történetet pedig csak még hitelesebbé teszi, hogy a film rendezője és főszereplője maguk is transz nők.

Előzetes:

SÁRGA – A NAP

Barátság (Dostana, 2008)

színes, indiai vígjáték, 145 perc

Vetítés: 2016.09.10. 18:30 – 16 éven felülieknek

Sam és Kunal két Miamiban élő indiai macsó, akik véletlenül futnak össze. Mindkettejüknek sürgősen albérletre van szükségük, és történetesen épp ugyanazt a lakást nézik ki maguknak.
Az csak a helyszínen derül ki, hogy az óhajtott apartman egy igazi álomlakás olcsón, csakhogy a házinéni bombázó unokahúga ugyanott lakik. Mivel a házinéni csak lányokat engedne unokahúgával egy fedél alá, meleg párnak adják ki magukat, hogy beköltözhessenek. Ám ahogyan az lenni szokott, ez az aprócska hazugság nagyon gyorsan mindent maga alá temető lavinává dagad.

Fordulatos zenés vígjáték, igazi egzotikum Bollywoodból. A szuperkonzervatív Indiában az első olyan közönségfilm, amiben (ál)meleg karakterek kapták a főszerepet, és bollywoodi szupersztárok is játszották őket. A film sokat oszlatott abból a téves helyi sztereotípiából, hogy csak feminin férfiak lehetnek melegek.

Előzetes:

ZÖLD – TERMÉSZET

Ragyogó tenger (Lichtes Meer, 2015)

színes, német romantikus film, 79 perc

Vetítés: 2016.09.09. 18:30 – 18 éven felülieknek

Marek szabadságra vágyik, és hogy elkerüljön otthonról és a családi gazdaságból, egy konténerhajón vállal munkát. A hajó 197 méter hosszú, 30 méter széles, úticélja a karib-tengeri Martinique. Az Atlanti-óceánon át hosszú az út, az egyhangú napok sorát megtörve viszonyba bonyolódik egy rejtélyes tengerésszel, akinek talán minden kikötőben van szeretője. Vajon ez az igazi szerelem, vagy csupán futó kaland, aminek katalizátora pusztán az összezártság?

A Ragyogó tenger a felnőtté válásról szóló romantikus történet a modern teherhajózás díszletei között. A film kedvéért a rendező Stefan Butzmühlen maga is egy évig egy teherhajón dolgozott, hogy a forgatáshoz megtapasztalja a mai matrózok életét.

Előzetes:

KIRÁLYKÉK – HARMÓNIA

Amszterdam királynője (Chez Nous, 2013)

színes, holland vígjáték, 97 perc

Vetítés: 2016.09.09. 20:30 – 16 éven felülieknek

A Chez Nous egy kicsi, családias, és kissé lepattant melegbár Amszterdamban, barátokból álló, összetartó vendégkörrel. A régi vágású, idős tulajdonos nem ért az üzlethez, de a bár szekere a hely sztárjának, a transzvesztita Bertie-nek köszönhetően látszólag egész jól elfut, az egyre növekvő adósságok miatt azonban valójában bezárás fenyegeti. Felbukkan Bertie rég nem látott, kasszafúró apja, és ráveszi a baráti társaságot, hogy az éves amszterdami Pride forgatagát kihasználva lopjanak el egy vagyonokat érő, antik nyakéket a múzeumból, amivel megmenthetik kedvenc bárjukat.

Az Amszterdam királynője a holland Tim Oliehoek rendező könnyed akció-vígjátéka szeretnivaló, hétköznapi karakterekkel.

Előzetes:

IBOLYA – LÉLEK

Négyből egy (4th Man Out, 2015)

színes, amerikai vígjáték, 86 perc

Vetítés: 2016.09.11. 20:00 – 16 éven felülieknek

Egy álmos amerikai kisvárosban dolgozik Adam autószerelőként. Szintén melós, kétkezi munkás haverjaival szinte elválaszthatatlanok, egészen addig, amíg elő nem bújik nekik. A hír nem csak őket sokkolja, hanem a családot és a konzervatív vidéki kisváros lakóit is. Az egyszerű embereknek fel kell dolgozniuk, és elfogadni, hogy ettől még Adam ugyanaz a rendes fickó maradt, mint akit eddig is szerettek.

A Négyből egy optimista hangulatú, vígjáték-elemeket is felvonultató előbújás-történet. A komikus jelenetek ellenére Andrew Nackman rendező nem akarja elbohóckodni az alaphelyzetet, hogy milyen kemény is egy coming out. Főleg akkor, ha a főszereplő nem akar elmenekülni egy nagyvárosba, hanem vidéki közegében megmaradva akar teljes és őszinte életet élni.

Előzetes: