Mindig is későn érő típusnak tartotta magát Helen Mirren, és ez különösen érvényes a filmes karrierjére. – Kezdő színésznőként nagy gondot okozott, hogy nem voltam csinos, és a rendezők emiatt nem tudtak hova tenni – meséli az Oscar-díjas sztár. – Mégsem lehet egy romantikus szerepet rábízni egy olyan lányra, aki úgy néz ki, mint a házmester vidéki unokahúga. Meg kellett várni, amíg megérek, és eljutok odáig, hogy már nem az számít, hogyan nézek ki, hanem hogy mit akarok kifejezni. Nem bánom, hogy így alakult, nem maradtam le semmiről.

            Mirren legújabb filmjében, Az adósságban izraeli kémet alakít, akinek egy náci tömeggyilkost kell elfognia. A szerep különös örömöt okozott számára. – Mindig nagy élvezettel játszom színes, lármás karaktereket, de még nagyobb elégtételt okoz, ha olyan karaktert bíznak rám, aki elrejti az érzelmeit. Ez a Moszad-ügynök, Rachel Singer rendkívül csöndes, visszafogott nő, de bármelyik pillanatban képes robbanni. Veszélyes ember, akitől még a saját társai is tartanak egy kicsit.

            Az adósságot részben Budapesten forgatták, a stáb egy része magyar volt, szerepel például a filmben Tompos Kátya és Bordán Irén.

            (The Debt – hazai bemutató: 2011. november 17.)