A napokban jelentették be a British Independent Film Awards jelöléseit, melynek egyik győztese a John le Carré Árulás című világhírű regénye alapján készült, részben Budapesten forgatott SUSZTER, SZABÓ, BAKA, KÉM (Tinker, Taylor, Soldier, Spy) című thriller. A film Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt,Toby Jones és Mark Strong főszereplésével az AGA Média és a Ristretto Distribution közös forgalmazásában 2012. januárjában kerül a hazai mozikba.

Az idei BIFA-jelölési lista egyik győztese hét jelöléssel a John le Carré Árulás című világhírű regénye alapján készült, részben Budapesten forgatott SUSZTER, SZABÓ, BAKA, KÉM című thriller. A december 4-én tartandó gálán a SUSZTER versenyben lesz a Legjobb Film, Tomas Alfredson a Legjobb Rendező, Gary Oldman a Legjobb Színész, Kathy Burke a Legjobb Női Mellékszereplő, Benedict Cumberbatch és Tom Hardy a Legjobb Férfi Mellékszereplő, Maria Djurkovic művészeti rendező pedig a Legjobb Technikai Teljesítmény kategóriában. A Suszter mellett a Shame és a Tyrannosaur szintén hét-hét jelölést kapott.

A brit függetelen filmes gála a díjátadó szezon szempontjából fontos mérföldkő, hiszen – az eddigi tapasztalatok alapján – az ott jól szerepelt filmek útja gyakran az Oscarig vezet.

A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, ún. vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé. Lassan az is kiderül, hogy az illető a Körönd felső vezetésének öt, megingathatatlannak tűnő tagjaiból kerül ki. Ők az ambíciózus Percy Alleline (Toby Jones – A rítus, A köd, Elizabeth) – Suszter kódnévvel; a nagyformátumú, közkedvelt Bill Haydon (Colin Firth – A király beszéde, Mamma Mia!, Bridget Jones naplója) Szabó kódnévvel; a kőkemény Roy Bland (Ciarán Hinds – Harry Potter és a halál ereklyéi) Baka kódnévvel; a „kis magyar” Toby Esterhase (David Dencik) Szegényemberként; és Smiley maga. Hogy közülük ki a Kém, még rejtély..

A részben Budapesten forgatott SUSZTER, SZABÓ, BAKA, KÉM című alkotás az AGA Média és a Ristretto Distribution közös forgalmazásában 2012. januárjában kerül a hazai mozikba, a film alapjául szolgáló Árulás című regény pedig a napokban jelenik meg az Agave kiadó gondozásában.

Suszter, Szabó, Baka, Kém (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) magyar feliratos előzetes