Andi beszámolójából már megtudhattuk, hogy a brit származású Rosamund Pike Budapestre érkezett egy francia történelmi film, a HHHH forgatására. A film címe a következő mondat rövidítése: „Himmlers Hirn heißt Heydrich”, ami lefordítva azt jelenti, Himmler agyát Heydrich-nek hívják. Himmler a náci terror szervezet irányítója volt, ám a módszereiket Reinhard Heydrich találta ki.

HHHH forgatás, katonák a templom bejáratánál

A történet szerint a II. Világháborúban a cseh ellenállás merényletet tervez a legkegyetlenebb náci vezér; Heydrich ellen. A filmben Jason Clarke alakítja Heydrichet, a feleségét pedig Rosamund Pike. A két merénylőt az Angelina Jolie rendezte 2014-es Rendíthetetlen c. amerikai film főszereplője; Jack O’Connell, és a Mit tettél, Richard? c. ír filmdrámában játszott főszerepéért IFTA díjat kapott Jack Reynor játssza. A forgatókönyvet Laurent Binet regénye alapján Audrey Diwan írta.

Prágában már járt a stáb, a HHHH film egy részét ott vették fel, ám néhány hete Magyarországon dolgoznak a filmesek. Néhány hete még a terézvárosi Csengery utcában forgattak, akkor elég nagy titkolózásban, míg jelenleg a IX. kerületi Bakáts téren és szomszédos utcáiban forgatnak. Ferencvárosban a környék lakói a kapukra aggasztott tájékoztatóról értesültek a filmes munkálatokról, és a forgatás ideje alatti, parkolási korlátozásokról.

A filmforgatás egy egész héten át; november 17-től 24-ig tart az Assisi Szent Ferenc Plébánia Templomban, a templomkertben és a környező utcákban. Ez idő alatt a templom közvetlen közelében található utcák az 1940-es évekbeli plakátokkal, és a kornak megfelelő díszlettel van felruházva.

HHHH forgatás, katonák

A forgatás ideje alatt német katonai ruhába öltözött színészeket láthatunk a templom körül, ahonnan alkalmanként lövések szűrődnek ki. A templomot minden irányból körbevették a filmes autók, teherautók és kisbuszok, a Bakáts téri templom főbejárata előtt pedig egy ún. Greenbox lett felállítva.

HHHH forgatás, Greenbox

Sajnos a főszereplőkkel nem volt alkalmunk találkozni, de örömmel vennénk minden képes beszámolót a HHHH. c. film forgatásáról, és a szereplőkről! A képeket a mozinezo@gmail.com-ra várjuk!

Íme néhány fotó a HHHH c. film Bakáts téri forgatási helyszínéről:

Gábor nevű mozinéző küldte: