A holnap határa (Edge of Tomorrow, hazai bemutató: május 29.) valószínűleg alaposan lefárasztotta a filmet forgató stábot: az elképesztő látványvilágú, hatalmas statisztériát mozgató produkció egyik központi jelenetében a Föld egyesült hadserege partra száll Normandiában, hogy visszafoglalja Európát az űrből jött idegenektől. Sőt, a Ryan közlegény megmentése nyitó csatájához méltó képsorok mellett még számos meghökkentő felvétel készült: Tom Cruise és Emily Blunt mélyen az ellenséges vonalak mögött bolyong az elnéptelenedett kontinensen.

A_holnap_hatara_jelenetfoto (9)

És talán mégis a film egyik nyitó jelenetének megszervezése volt a legbonyolultabb – pedig látszólag egyszerű: egy Puma Eurocopter típusú helikopter száll le benne London legközepén, a Trafalgar Square egyik üres szökőkútjában. A téren eddig soha, még a II. világháború alatt sem landolt helikopter – a filmben szereplő jármű a Brit Légierő tulajdona, a képsorokon feltűnő pilóták valóban katonák.

A szervezéshez nélkülözhetetlen volt a nagyváros polgármestere, Boris Johnson segítsége is, de rajta kívül a város dolgait intéző hat cég valamint a rendőrség, a Királyi Légierő, a királynő lovas testőrsége és a Nemzeti Galéria közreműködése is szükségesnek bizonyult. A stáb a tér hétszáz méteres körzetében működő cégeknek összesen 8000 levelet küldött, melyben a várható kellemetlenségekről, forgalomkorlátozásról, zajról tájékoztatták őket.

A jelenetet a Leavesden Stúdióban próbálták – az igazi helyszínen mindössze három órát kaptak a filmesek. Ezalatt tizenkétszer vették fel a leszállást. A holnap határa két fontos, és nagyon dekoratív jelenete végül minden nehézség ellenére ott játszódik London szívében – és a nézők nem díszletet, hanem a valóságot látják!

IC Press