A rítus igazán létezik. Az Anthony Hopkins főszereplésével jórészt Budapesten forgatott film, A rítus (The Rite, hazai bemutató: március 10.) amelyben egy sokat látott hivatásos ördögűző avat be szakmája szörnyű rejtelmeibe egy fiatal, szkeptikus papot teljesen olyan, mintha féktelen fantáziájú forgatókönyvírók ötleteit sorolná. Pedig egy dokumentumkötet alapján készült, és csupa olyan esetet ír le, amelyet a Vatikán is hitelesnek ismer el. Először is: valóban léteznek ördögűzést tanító iskolák.

És mert a film készítői tudták, hogy nem a fantázia terepén járnak, mind igyekeztek a lehető legtöbbet megtudni a tényekről: a film rendezője, két forgatókönyv-írója és fiatal főszereplője (Colin O’Donoghue) is részt vett ördögűzés-tanórákon. Egyedül a főszereplő Anthony Hopkins nem volt hajlandó részt venni az oktatáson.

– Én csak egy egyszerű színész vagyok – nyilatkozta az 1992 óta Oscar-díjas, azóta még háromszor jelölt művész. – Engem nem érdekelnek a sötét erők. Amennyit fel kell használnom belőlük, azt megkeresem magamban. A felkészülés így is legalább ugyanolyan hatékony… és még kényelmesebb is.

IC Press