Hurok – A forgatókönyv megszületése

Az alapötlet szerint a Hurok eredetileg egy rövidfilm lett volna, de miután az nem jött össze, Isti egy nemzetközi forgatókönyvíró-versenyre mindössze 30 nap alatt elkészítette a nagyjátékfilm verziót. Bár a verseny egyik legfontosabb díját elnyerte vele, az a történet még nagyon más irányba tartott, a végén konkrétan megjöttek az UFO-k. A film forgatókönyve az eredeti ötlet megszületése után kilenc évvel és 27 verzióval később, 2014. elején öltött végleges formát.

Hurok_mozifilm

Hurok filmjelenet

Hurok – Hogyan lett Pápa Thaiföld?

A kreatív filmkészítési módszerek a Hurok esetében sem hagyták cserben a stábot. Bár a filmben szerepel egy thaiföldi jelenet, ezt a képsort nem a távol-keleti országban, és nem is CGI segítségével vették fel. Pápán, egy horgásztanyán találtak olyan helyszínt, ahol az egzotikus ázsiai hangulat egy az egyben visszaköszönt és tökéletes hátteret nyújtott a jelenethez.

Hurok – CGI-ban is Hollywood volt  a mérce

Az alkotók komoly energiát fektettek abba, hogy a komputeres trükkök esetében is azt nyújtsák a nézőknek, amit a hollywoodi filmekben már megszoktak. Hazánk két vezető CGI/VFX gyártó cége a Filmlabor és a KGB végezte el az utómunkálatokat, aminek részeként a filmbeli nagyváros képeit sikerült úgy „kozmetikázni”, hogy alig lehet a forgatás valódi helyszínét, Budapestet bennük felismerni, ill. többek között a főszereplő megduplázása is nekik köszönhető.

Száraz Dénes végigsprintelte a forgatást

A főhőst alakító Száraz Dénes többszörösen próbára tette a stábot. Miután az atlétikus külsejű színész kiváló eredményekkel rendelkező amatőr sportoló is (főleg futásban), ezért a kamera csapatnak igencsak szedni kellett a lábát, hogy tartsák a tempót vele az akciójelenetekben. Ezt többször quad segítségével oldották meg, de a színész még a négykerekűvel mellette robogó stábtagokat is lehagyta, olyan gyorsan futott, ezért egy idő után azt kérték tőle, hogy fusson lassabban, amikor veszi őt a kamera. Amikor ez sem segített, az is felmerült, hogy kavicsot dugnak a cipőjébe, hogy ezzel lassítsák le. Végül azonban erre sem volt szükség. Dénes egy akciójelenetben kissé meghúzta a combját és innentől kezdve követhető tempóban futott, ráadásul olyan fájdalmas képpel, amit a rendező addig hiába próbált kicsikarni belőle.

 

Hurok – így készült: a kaszkadőr-jeleneteit bemutató rövid werk videó