Már nem ötven és még nem száz. Idén nyolcvanadik születésnapját ünnepli a Toldi mozi. Az elképesztően gazdag múlttal rendelkező mozgó számos újítást és úttörőt tudhat magáénak, köszönhetően az állandóan kísérletezgető apparátusnak és a mozit körülvevő eszmének. 1932-es születése fölött egy igazi megszállott bábáskodott, aki maga bankár volt és filmkedvelő; bátor újító, aki eredeti szakmáját felhagyva végre hóbortjának élhetett. A második világháborúban egy rövid időre elhallgattak a vetítők: a fáma szerint önkéntes szanitécek ápolták a sebesülteket a terem falai között. Az ötvenes években – a világon másodikként – háromdimenziós filmszínházként kezdett üzemelni; a hetvenes években pedig a másképp gondolkodókat, vagy épp a rendszer csendes ellenségeit vonzotta. Két évtizeddel ezelőtt pedig a Balázs Bála Stúdió költözött a falai közé.

Az imént felsoroltak, és az öt éve megrendezett – sikeres – születésnapi fieszta szülte a gondolatot, hogy ezt a kerek évfordulót is megünnepeljük. És mert ünneplünk, a filmkínálat is erre az alkalomra szabott lesz, csakúgy, mint az estét feldobó egyéb programok is. Mindezt természetesen a közönségnek és a közönségért.  Nem csak azoknak, akik kitartottak mellettünk a hosszú évek alatt…mindenkinek.

Reméljük, utóbb mindenki – Toldi múltjával és jelenével összefonódó sorsú vagy erre tévedő ember – felejthetetlen emlékként, párás szemmel, vagy egy hirtelen átfutó mosollyal emlékszik majd erre az estére.

Részletek hamarosan!