Dobó Kata, rendező – interjú:

2019 legnézettebb mozifilmje, a Kölcsönlakás után most egy nagyszabású családi mese mozit rendezel – hogyan került az „El a kezekkel a papámtól!” a látóteredbe? 

D.K. Helmeczy Dorottya, a Megafim producere felhívott, majd egy személyes találkozó során beavatott a részletekbe – rögtön beleszerettem a filmbe, örömmel mondtam igent a felkérésre. 

El a kezekkel a papámtól!
El a kezekkel a papámtól! forgatás

A szokásosnál nagyobb stábbal dolgozol, több helyszínen forgattok és a forgatás is hosszabb a megszokottnál. Mi jelentette az eddigi forgatási napok során a legnagyobb kihívást? 

D.K. Az, hogy tudjuk tartani az ütemet, és minden beleférjen egy napba amit terveztünk! A gyerekekkel zajlott a legtöbb jelenet az első díszletünkben a gyönyörű Martonvásári Brunszvik Kastély kertjében. A színészek mellett pedig rengeteg statisztával dolgoztunk. 10 órát forgatunk naponta, de ebből csak 6 órát dolgozhatunk a gyerekekkel. Ráadásul egy forgatáson mindig adódik valamilyen váratlan esemény, mint például egy zápor, ami megnehezíti a logisztikát. 

A forgatások során látható, milyen jól megtalálod a hangot a gyerekekkel – nyilván az ő esetükben még fontosabb, hogy jó hangulatban teljen a munka, mint a felnőtteknél. De azt is látom, hogy itt egy kicsit anyukának, egy kicsit pszichológusnak is kell lenned. Mennyiben nehezebb vagy mennyiben más gyerekeket rendezni? 

D.K. Minden film esetében nagyon fontos az emberi tényező, az empátia a következetesség, a közös hang megtalálása. A gyerekeknél annyi a különbség, hogy másképp kell őket instruálni, helyzetbe hozni. De szerencsére rendkívül tehetséges gyerekeket találtunk, így mindannyian – mi is, ők is – nagyon élvezzük a közös munkát. A Dorkát alakító Boritól egyenesen le vagyok nyűgözve! Az ő kisugárzása, bája viszi a vállán a filmet. Fontos, hogy a kis szereplők jól érezzék magukat, ez számukra egy nagy kaland. A gyerekek 6 órás munkaidejét nem úgy kell elképzelni, hogy folyamatosan dolgoznak, mivel nagyon sok a hosszú átállás. Ilyenkor is nagyon odafigyelünk rájuk, drámainstruktorok játszanak velük, folyamatosan rendelkezésükre áll a büfé, a catering. 

Úgy tűnik, elégedett vagy az eddigiekkel! 

D.K. Nemcsak elégedett, de nagyon boldog vagyok! Igaz, hogy még csak az első hetek vannak mögöttünk, de a legnagyobb jeleneteket rögtön az elején vettük fel. 

Olyan technikai eszköztárat használtok a filmhez, amilyet eddig egyetlen magyar filmhez sem használtak – ez nekem újabb kihívásnak tűnik. Hogyan tudtál erre felkészülni? 

D.K. Van mellettem egy technikai rendező Gulyás Buda személyében, aki ezt a részét teljesen átvállalja. Ami a látványt illeti, az amerikai filmekkel kell felvennünk a versenyt, izgalmassá kell tennünk a jeleneteket – ezek a különleges technikai megoldások elsősorban a VFX (visual effects) és CGI (computer generated imagery) utómunkák során lesznek fontosak. Olyan látványvilágot szeretnénk teremteni, hogy a nézőknek leessen az álluk! 

Mikor kezdtél dolgozni a filmen és milyen feladatok előzték meg a forgatást?

 D.K. A rendező számára az előkészítés az egyik legfontosabb: nem tudsz 100%-os lenni, ha nincs a fejedben az egész film. Tavaly október óta dolgozom a filmen, rengeteget ötleteltünk Valcz Gábor látványtervezővel és Reich Dániel operatőrrel, össze kellett fésülni a fejekben élő különféle elképzeléseket, hiszen a valódi korhoz nem köthető mese beindította mindannyiunk fantáziáját, ugyanakkor sokan, sokféleképpen láttuk ezt az elképzelt múltat, amiből végül egy fantasztikus látványvilág született. Magát a forgatást rengeteg próba, táncpróba előzte meg és a zeneszámokat, Rakonczai Viktor szerzeményeit is előre felvettük a szereplőkkel. 

A Megafilm jó néhány produkciójában láthattunk – Ámbár Tanár úr, Csak szex és Más semmi, Hacktion, Fapad, Csak színház és más semmi , Egynyári Kaland, PappaPia – látszik, hogy egy jól bejáratott együttműködés a tiétek. Mondhatjuk, így a kamera túloldaláról, hogy az együttműködésetek egy magasabb szintre lépett? 

D.K. Nem véletlen, hogy sok Megafilm produkcióban játszottam, mindig nagyon jó volt a velük való együttműködés. Ezt a szép feladatot, amit rám bíztak, most úgy kell elvégeznem, hogy mindent, ami én vagyok – gondolatiságot, energiát, kreativitást – száz, sőt százötven százalékban bele kell tennem!  

Az előző filmed és a jelenleg készülő stáblistáján van egyezés? 

D.K.Gulyás Buda technikai rendező és a látványtervező Valcz Gábor mindkét film elkészítésében fontos szereplő. De természetesen sokan mások is részesei mindkét produkciónak.

A látványos helyszínek, díszletek, újszerű technikai és CGI megoldások mellett a különleges jelmezek is hozzájárulnak a film varázslatos látványvilágához. Mesélnél arról, hogyan született a film rendkívül megkapó, kosztümös mégis kortalan dizájnja? 

D.K. Bárdosi Ibolya már sok filmben megmutatta elképesztő kreativitását s látásmódját, nagyon örülök, hogy vele dolgozhatok. Hosszas fejtörés és sok egyeztetés eredménye, hogy a színvilággal és a díszletekkel végül mindenki elégedett. Hálás feladat volt megálmodni! Mindannyian örültünk, hogy a mese, mint műfaj nem kötötte meg a kezünket, megvalósíthattunk egy egészen új világot. Ugyanakkor nem volt kapaszkodónk, nekünk kellett mindent kitalálni. 

Több hazai sztárt, első filmeseket és határon túl ismert színészt is láthatunk a főbb szerepekben. A castingba mennyire volt beleszólásod? 

D.K.Teljesen szabad kezet kaptam benne! Ahogy olvastam a forgatókönyvet, határozott elképzelésem alakult ki a szereplők megszemélyesítőit illetően. Viola szerepére például Pálmai Anna tökéletes választásnak bizonyult! Más szereplőkhöz, például Dorkához eleve olyan karaktert kerestem, amilyet alakít – cserfes, vidám, mindig mosolygó, energikus kislányt. Ez megkönnyíti a munkát mindkettőnk számára.

Abban, hogy elvállaltad a gyerekekkel való munkát, volt annak szerepe, hogy te is édesanya vagy és tudsz bánni velük? 

D.K. Attól, hogy van egy lányom, nem jelenti azt, hogy jobban boldogulnék ennyi gyerekkel. Óvónő például biztosan nem tudnék lenni (nevet), hiszen elképesztően nehéz feladat, – leborulok az elkötelezettségük, szeretetük és türelmük előtt. De ha benne vagy egy helyzetben, meg kell tudnod oldani. Meg kellet találnom mindegyik gyerekhez a kulcsot. Bő egy hónappal a forgatás előtt már gyakran próbáltunk, összejártunk, ismerkedtünk egymással. Mire elkezdődött a forgatás, jól kialakult kapcsolatom volt minden kis szereplővel. 

Mennyire vesz igénybe ez a munka, és hogyan pihened ki magad? 

D.K. Mi tagadás, eléggé igénybe vesz, mivel a szabadnapok sem mind szabadok számomra: gyakran ezekre a napokra is esik helyszínátvétel vagy színházi előadás. Havonta 8 előadásom van most is, ráadásul olyan darabokban, melyek kivétel nélkül túl vannak már a 100. előadáson, de kimondottan jól esik színésznőként is létezni. A szabadnapok hiánya sem zavar, ha kialhatom magam – egy kiadós alvástól mindig helyrejövök. Ha pedig van egy kis szabadidőm, a legfontosabb, hogy azt a lányommal tölthessem. De azt is el kell mondanom, minden egyes nap hálát adok, hogy ilyen helyzetben vagyok, és hogy rendezhetek! 

El a kezekkel a papámtól!
El a kezekkel a papámtól! forgatás

Helmeczy Dorottya producer, Megafilm- interjú

Hogy jött az ötlet egy mese filmvászonra álmodására? 

H.D. Körülbelül 3 éve landolt nálam az eredeti Lakner Artúr mű televíziós filmhez íródott forgatókönyve, de anno egy másik filmötlet megvalósítását tartottuk relevánsabbnak, ezért 2 évig pihent a fiókban. Tavaly eszembe jutott – azonban az eredeti mű nem egy mese, hanem egy nagyon komplex történet, nehezen megfilmesíthető, viszont az üzenete az örök, ezért foglalkoztatott a téma, de egyértelműen szükség volt átírni az eredeti művet, hogy működjön a vásznon is.

Eleinte a mese alapgondolatából kiindulva mindenképpen női írókban gondolkodtam, de egyre komplexebb és bonyolultabb történethez érkeztünk, így eszembe jutott Horváth András kollégám, akinek sikerült egy egyszerű képleteken alapuló, világában viszont teljesen rendhagyó forgatókönyvet írnia. 

Ezért az „El a kezekkel a papámtól!” című filmre nem is megfelelő kifejezés a feldolgozás, mert valójában ez teljes mértékben átdolgozása az eredetinek. Emiatt változtattuk meg a címét is. 

Magyarországon évtizedek óta nem készült élő szereplős gyerekfilm– nem tartottál attól, hogy egy nagyléptékű családi mesefilm túl kockázatos?

 H.D. A hasonló műfajú amerikai élőszereplős filmekben már hosszú évek óta ötvözik a felnőtteknek és a gyerekeknek szóló üzeneteket, a hihetetlen vizualitás mellett alapvetően heroikus történetekre építenek. Mi viszont az El a kezekkel a Papámtól történettel visszatérünk az eredeti mesei alapokhoz. Ehhez már csak hozzáadódik, hogy a járvány kapcsán kialakult helyzet miatt a hagyományos értékeket hordozó családi film – egy ”szeretetmese” – sosem volt aktuálisabb.

Másrészt igen, a mese mozi kockázatos műfaj, de a kockázatában van az ereje! Minden, ami igazán jól működik, az alapvetően kockázatos. 

Producerként milyen konkrét feladataid vannak?

 H.D. Kell egy alapötlet, és meg kell hozzá találni az alkotói csapatot, amelyik meg tudja valósítani azt a víziót, ami miatt a Gyártó cég beleszeret az ötletbe. A film felépítése, elindítása a gyártó cég felelőssége. Meg kell keresni a filmhez a finanszírozási forrást, ez egy lobbi folyamat is, tudni kell érvelni amellett, hogy miért érdemes éppen a mi filmünket támogatni, miben jobb, különlegesebb az más produkcióknál. Ezután következik egy gazdasági folyamat: ki kell dolgozni és pályázati formába kell foglalni a finanszírozás részleteit. A stratégia felépítése az alapötlettől számítva filmtől függően akár 2-3 évig is tarthat. Az előkészítésnél szerintem minden fontosabb megbeszélésen jelen kell lenni – például a látványvilágot, a castingot, a film ritmusát érintő témákban. Viszont ahogy elkezdődik a forgatás, át kell adni a karmesteri pálcát a rendezőnek – ekkor már a pozícionáláson kell dolgoznom. Ez a film úgy készül, hogy a forgatással párhuzamosan vágják – minden forgatási nap végén megnézik az alkotók is, és én is. Ez sokat segít nemcsak a dramaturgiai nyomon követésben, de abban is, hogy a forgatás alatt átgondolható legyen, hogy mikor, miért és kiknek fogjuk azt vetíteni.

Mi volt a legfontosabb szempont a főszereplő kiválasztása során? 

H.D. Mivel a film fontos pillérét adja a zene, a főszereplő kiválasztásánál el kellett dönteni, hogy egy jól éneklő színésznőt válasszunk, vagy egy kiváló énekesnőt, aki tud játszani. Úgy döntöttünk, hogy legyen egy olyan népszerű énekes, aki akár egy stadiont is meg tud tölteni. Csobot Adél behívása a castingra Dobó Kata ötlete volt, de többen is megnéztük, meghallgattuk. 

Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást a film előkészületei során? 

H.D. Az egyik mindenképpen a forgatókönyv fejlesztése volt. Amíg nincs meg az a könyv, amit egyhuzamban végig tudok olvasni, ami a számítógép képernyője elé szegez, addig a fejlesztés folyamat nem érhet véget. Fontos volt, hogy az egyszerű képleteken alapuló történet egyszerre sok szempontnak megfeleljen – zenei betéteknek, gyerekszereplőknek, megszólítsuk a felnőtteket, különleges „nem létező”, elképzelt miliőbe helyezzük a történetünket. A másik nagy kihívás a gyerek főszereplő megtalálása volt. Színi tanodákban kerestük, iskolákban tettünk közzé felhívást, számtalan videót és iskolai előadást néztünk végig.  A fejünkben volt egy kép Dorkáról, tudtunk, hogy kit keresünk – a karaktert magát kellett megtalálnunk. 400 gyereket hallgattunk meg, mire megtaláltuk Dorkát. A járványügyi helyzet ugyan megnehezítette a dolgunkat, de végeredményben nem volt annyira fájdalmas: a főszereplő megtalálásában még segített is a plusz két hónap. 

Mi a várakozás a nézettségre vonatkozóan? 

D.H. 200 ezres nézettséget mindenképp szeretnénk elérni, de a 300 ezresnek már örülnénk is! Ez egy deklaráltan közönségfilm lesz, ráadásul rendkívül látványos. Családi film, vagyis minden generációnak tartogat meglepetéseket. 

Hány moziban és mennyi ideig fogják vetíteni a filmet? 

D.H. Ha rajtam múlik, márpedig ez is az egyik feladat, akkor minden mozi egyszerre kezdi el vetíteni. Hogy meddig tartják műsoron? Az a filmtől függ. A mozik addig játsszák, amíg van rá kereslet. Ezért fontos már az első héten magas nézettséget elérni, hogy megkapjuk a következő hetet. Azután hetente újra kell lobbizni a filmünkért. Ha jó a produkció, a mozik érdeke is, hogy műsoron tartsák. 

Mikor lesz a premier? 

D.H. Ez egy tökéletes karácsonyi film, ezért 2021.december 2-re tervezzük a premiert!