Noha a negyedik Indiana Jones film kapcsán a sajtó már az évtized legjobban titkolt produkciójáról cikkezett, egy szószátyár statiszta mégis igen kellemetlen helyzetbe hozta Steven Spielberget és stábját. Az illető, bizonyos Tyler Nelson nevű oklahomai lakos az Indiana Jones és a kristálykororna királyságá-ban állítólag egy orosz katonát alakít, és a szigorúan őrzött titkot egy kis helyi lapnak, a The Edmond Sun nevű újságnak kotyogta ki. Nelson szerint:

– A szovjet hadsereg egy koponya után kutat Dél-Amerika dzsungeleiben, amit Indiana Jones is szeretne megtalálni. Túszul ejtettük Indiana Jonest és sikerült megtalálnunk a koponyát.

Igaz, a színész nem látta a forgatókönyvet, viszont sok mindent látott, amiből következtetéseket vonhatott le: például a székhez kötözött, orosz tisztek által vallatott Harrison Fordot – ami alapján mi is gyaníthatjuk, hogy a szovjetek megpróbálják azzal zsarolni Indyt, hogy megölik régi szerelmét és fia anyját, Mariont (Karen Allen), ha nem adja át nekik a kristálykoponyát. A hidegháborús emlékeket idéző történetet megerősíteni látszik, hogy néhány nappal ezelőtt maga Cate Blanchett árulta el, hogy Indy gaz orosz ellenfelét játssza el a filmben. Persze amilyen csavarosak ezek az Indiana Jones filmek, mindez csak töredéke lehet a teljes képnek – és reméljük, lesznek Dél-Amerikában bujkáló gonosz nácik is, akiket minden idők legvagányabb régészprofesszora újra móresre taníthat! (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull – hazai bemutató: 2008. május)