A Dan Brown thrillereiből készült filmek trilógiává nőnek: az Angyalok és démonok és Az elveszett jelkép után újabb kalandra indulhat az író kedvenc hőse, Robert Lagndon szimbólumkutató, akinek köszönhetően bebizonyosodott: Tom Hanks akcióhősként is megállja a helyét. Az Inferno (Inferno, hazai bemutató: október 13.) sok jelenete játszódik Firenzében, Dante szülőhelyén – a film a középkori költő pokolról szóló költeményétől vette a címét, és a története is a pokol mélyére vezet.

Tom Hanks and Felicity Jones star in Columbia PIctures' "Inferno."

Tom Hanks and Felicity Jones star in Columbia PIctures’ „Inferno.”

A legenda szerint Beatrice, Dante szereleme Firenzében, a Santa Margherita templomban van eltemetve, és még ma is szokás, hogy bajba került szerelmesek kis leveleket hagynak a feltételezett sírkő mellett, és tőle kérnek segítséget. Amikor Dan Brown a regénye megírására készülve több mint két évre Firenzébe költözött, ő is elrejtett a templomban egy cédulát.

– Az én reménytelen szerelmem akkor ez a könyv volt – idézte fel a kezdeteket a filmpremierhez közeledve a világsikerű író. – A levelem az Odüsszeia első sora volt kicsit elferdítve: azért könyörögtem, hogy sikerüljön megírnom Robert Langdonnak ezt a kalandját. Lehet, hogy nincsenek csodák, de a levél megírása után másfél évvel befejeztem az Infernó-t. És azóta a film is elkészült. Szóval, nemcsak rejtélyek és megoldások vannak, hanem csodák is, talán.