A Wesley Filmstúdió munkatársai Moldova Ágnes vezetésével elhatározták, hogy megkísérlik felkutatni és filmen megörökíteni a holokauszt még élő emlékezőitől származó eseményeket. A feladat nem volt egyszerű, mert idős emberekről van szó, akik sok esetben a szörnyű emlékeket legszívesebben elfelejtenék. A január 15-én bemutatásra kerülő portréfilmek két kislány visszaemlékezéseit mutatják be.

A novemberi vetítés két férfi emlékezője (Benedek István Gábor – B.I.G.- , és Gyula bácsi) után január 15-én két, a bergen-belseni lágeréletet túlélt Zsuzsitól kapunk szívszorító beszámolót.

Az első történet a 3 éves kislány, Gerőcs Zsuzsi megrázó visszaemlékezése. Mit őrzött meg, milyen emlékek maradtak egy hároméves gyerekben? Csak a meg nem nevezhető rettegés, a sötét, a felnőttek izgatott járkálása, a szomorú arcok…

A második portréfilm az akkor már szinte felnőtt, 16 éves salgótarjáni Szegő Zsuzsi szomorú története. A lányé, aki megpróbált szabadulni az emlékeitől. Ahogy a nővérétől és hat éves unokaöccsétől el kellett szakadnia; felejthetetlen fájdalmas emléke az a megaláztatás, amit a szüleitől kapott, büszkén viselt karórája miatt szenvedett el, amikor az iskolaigazgató elvette tőle azzal a felkiáltással, hogy neki már úgyse lesz szüksége rá. Lett volna – ha visszakapja, miután túlélte mindazt, amit nagyon nehéz túlélni.

A belépés ingyenes!

Időpont: 2020. január 15., szerda, 18.00

Helyszín: MET Méltóság Napja Templom (1196 Fő utca 110.)