A Pannónia Entertainment az Elefántember után egy újabb David Lynch klasszikust hoz vissza a nagyvásznakra. Március végétől országszerte a kiválasztott mozikban!

A rendezőzseni alkotása 1990-ben a Cannes-i filmfesztiválon debütált, ahonnan el is hozta a legjobb filmért járó Arany Pálmát. Magyarországra a következő év májusában érkezett meg eredetileg, még abban az időben, amikor Nicolas Cage állandó hangja nem Józsa Imre volt, viszont mai füllel érdekes lehet, hogy az itt még fiatal színészt az a Schnell Ádám szólaltatta meg, aki animációs szerepeiben (mint a Pókember: Irány a Pókverzum! és a Croodék), valamint a tavalyi A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya magyar változatában úgymond „visszaörökölte” Józsától a munkát. Na de mi is ez a film pontosan?

Egy romantikus krimi, egy szürreális dramedy és egy feketekomédiával átitatott road movie keveréke, amit Lynch íróként is jegyez, Barry Gifford azonos című kiadványát adaptálva. Cage mellett olyan színészeket láthatunk a filmben, mint női főszereplőként Laura Dern, William Dafoe, az alakításáért Oscarra jelölt Diane Ladd, a néhai Henry Dean Stanton, és a leginkább a Vissza a jövőbéből George McFlyként ismerős Crispin Glover is feltűnik egy kisebb szerepben. A direktor eredetileg csak producerként szállt be a projektbe, azonban a könyv elolvasása után jobban bele akart folyni a munkálatokba, méghozzá annyira, hogy aki esetleg a papíralapú változatot ismeri, az is lepődjön meg: megváltoztatta az eredeti befejezést annak okán, hogy jobban illeszkedjen saját látképébe és a főszereplők életébe a finálé.

A börtönből frissen szabadult Sailor Ripley (Cage) és szerelme, Lulu (Dern) otthonról jó messzire veszik az irányt, hisz a lány kapcsolatukat ellenző anyjánál (Ladd) nincs maradásuk. Azonban ez az ellenkezés sokkal erősebb, mint a legtöbb szülőnél, így magánnyomozókat (Stanton) és kábítószerben utazó gengsztereket is a fiatal pár nyomába küld. Az út közben aztán ettől függetlenül is egyre több fura alakkal találkoznak a szerelmesek. Több olyan áthallás is a kaland része lesz, ami ismerős lehet az Óz, a csodák csodájából vagy Elvis Presley hollywoodi éveiből, az énekestől még zenét is hallani a 124 perces játékidő során.

Ladd és Dern a való életben is anya-lánya, Laura pedig a második olyan személy volt az Oscar történetében, aki szülei után kapott az Akadémiától jelölést: a Házassági történettel szobrot is nyerő, legtöbbeknek talán a Jurassic Parkból bevillanó színésznő már három nominációnál tart, az elsőt pedig anyjával közösen kapta egy évvel a Veszett a világ után. Ez az érdekesség idén azért aktuális kicsit, mert Jamie Lee Curtis személyével épp a harmadik szülők-gyerek viszony is bekerült az Oscarok krónikájába.

Lynch a korra addig nem jellemző erőszak ábrázolást is csempészett alkotásába, ami aztán a ’90-es évek elejét mondhatni meghatározta, gondoljunk csak Quentin Tarantino Kutyaszorítóbanjára. A Veszett a világ szinkronnal és feliratosan is elérhető lesz limitált ideig a kiválasztott mozikban országszerte március 30-ától a Pannónia Entertainment forgalmazásában. A nosztalgiázni jövőket éppúgy várjuk, mint azokat, akik még nem látták eme kultklasszikust!