Bodzsár Márk, akinek Levegőt venni című kisjátékfilmje a 9. Kamera Hungárián, a dramatikus művek kategóriában fődíjat kapott, Isteni műszak című forgatókönyvével Nipkow- ösztöndíjat nyert Berlinben.

Az ösztöndíj három hónapra szól és lehetőséget ad a tehetséges forgatókönyvíró-rendezőnek arra, hogy a kurzusokon folyamatos konzultáció mellett tökéletesre csiszolja könyvét úgy, hogy közben új filmszakmai kapcsolatokra is szert tegyen.

A magyarok közül eddig olyan kiváló rendezők kapták meg ezt a lehetőséget, mint Mundruczó Kornél, Bogdán Árpád, Kenyeres Bálint, Fliegauf Benedek.

A forgatókönyv megtörtént eseményekből kiindulva három mentős hétköznapjait meséli el, akik munkájuk során az életmentés euforikus pillanatai mellett az illegális eutanáziát is gyakorolják. Időnként Istent játszanak, önkényesen döntve élet-halál kérdésekben.

Az Isteni műszak forgatását a rendező 2011 őszére tervezi.

[iframe width=”600″ height=”371″ src=”http://www.youtube.com/embed/8wvHhz7CC-k”]

ISTENI MŰSZAK
színes, magyar dráma, groteszk felhangokkal

A halál nem válogat, az ember igen.

rendező-forgatókönyvíró: Bodzsár Márk

szereplők: Ötvös András, Rába Roland, Keresztes Tamás

operatőr: Reich Dániel

producer: Bodzsár István és Pusztai Ferenc

vágó: Kovács Zoltán

hangmérnök: Dévényi Tamás

zeneszerző: Zombola Péter

gyártó: Unio Film

Ballonozás, gégemetszés, vénaszúrás, sebkötözés, hordágycipelés, intubálás, újraélesztés és alvás nyitott szemmel: az éjszakai mentőzés rutinfeladatai, amikkel MILÁN (Ötvös András) kezdő ápolóként most találkozik először. A félig szerb, félig magyar srác a szerb seregből dezertálva 1992-ben, a délszláv háború második évében szökött át Jugoszláviából Magyarországra, és mint korábbi orvostanhallgató, egy budapesti mentőállomáson szerzett magának munkát. Két állandó társa KISTAMÁS (Keresztes Tamás), a mentőautó sofőrje és FÉK DOKTOR (Rába Roland), a háromfős csapat főnöke. Az előbbit a hátrazselézett haja, az utóbbit a folyamatos nassolás érdekli a leginkább. Ők ketten már minden esetet a lehető legkevesebb mozdulatból oldanak meg, de Milán így is sokat tanul tőlük. A lelkes és lelkiismeretes ápolófiút hidegzuhanyként éri, mikor kiderül, hogy társai válogatnak a betegek között. Miközben számtalan életet mentenek meg, időnként hagyják meghalni az időseket és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket, még az is előfordul, hogy siettetik halálukat. Milán rádöbben, hogy a mentőautó hátuljában zajló illegális eutanáziáknak van üzleti oldala is. A pénzre neki is szüksége lenne, mert ki akarja szabadítani a szarajevói ostromgyűrűben rekedt bosnyák menyasszonyát, ezért alkut köt társaival. A bűnbe és a borzalmakba fokozatosan sodródik bele. Úgy válik gyakorlott mentőssé, és éli át az életmentés euforikus pillanatait, hogy közben a halál számtalan arcát is megismeri.

Tervezett megjelenés: 2012