Miután a Berlinalén zajlott nemzetközi premieren kitűnő kritkákat kapott Császi Ádám első egész estés játékfilmje, a Viharsarok, az elmúlt hetekben már több más filmfesztivált is megjárt.

Sikerrel szerepelt a pozsonyi FebioFesten, a mexikói Guadalajarában, illetve Vilniusban is. Itthon március közepe óta játsszák a mozik, és még mindig nem csappant meg az érdeklődés a film iránt. A Viharsarok a kamaszkor drámája: mozgalmas, érzelemmel telt története önmagukat kereső kamaszok felnőtté éréséről szól.

Viharsarok-filmjelenet

A nemzetközi meghívások is egyre szaporodnak: a film ázsiai premierjét a rangos tajpeji fesztiválon tartják júliusban, amely Tajvan egyik legnagyobb kulturális rendezvényének és az egyik legjelentősebb ázsiai filmfesztiválnak számít. Negyven ország százhatvan filmjét láthatják itt a nézők, akik százezres nagyságrendben vesznek részt az eseményen. Nemcsak szakmabeliek, hanem a közönség is képviselteti magát, és ami ennél is fontosabb: döntően fiatalok ülnek a nézőtereken. Természetesen a profi filmesek jelenléte is hangsúlyos, nem véletlen, hogy sok film itt talál ázsiai forgalmazóra.

Szintén a fiatalok részvétele miatt jelentős a Csehországban lévő zlíni fesztivál, amely kifejezetten az ifjúsági és fiatal felnőtteknek szóló filmekre koncentrál. Ebben a műfajban a legöregebb ilyen rendezvény a világon, hiszen 1961 óta minden évben megrendezik. Nemcsak Zlínben jelentős: programjai Prágába és egyéb cseh városokba is elérnek. Az utóbbi években a közönség száma itt is megközelítette a százezer főt.

A seattle-i filmfesztivál az USA északnyugati területén szinte az egyetlen nagyszabású filmes rendezvény, ami ennek megfelelően elég sokszínű, de annál nívósabb programmal jelentkezik minden évben. Céljuk, hogy a világ minden tájáról megmutassák közönségüknek az adott időszak legkülönlegesebb filmjeit, és hogy tudatosságra, tájékozottságra és nyitottságra ösztönözzék velük a nézőket. Idén negyvenedik alkalommal rendezik meg a fesztivált.

A Viharsarok az első olyan filmek egyike, amelyeknek a forgatókönyvét a 2011-ben alapított, az új filmfinanszírozási rendszerért felelős Magyar Nemzeti Filmalap támogatásra érdemesnek nyilvánította. A kritikusok Császi Ádám rendezőé mellett Rév Marcell operatőr rendkívüli teljesítményét, és a főszereplők, Sütő András és Varga Ádám színészi alakítását is rendre kiemelik.