A Robert Redford nevéhez fűződő, amerikai függetlenfilmeket felvonultató Sundance Filmfesztivál idei győztese, a Beasts of the Southern Wild hamarosan a magyar közönséghez is eljut.
A Beasts of the Southern Wild már-már példátlan sikertörténet: a Katrina-hurrikán pusztítását egy kislány szemszögéből bemutató, megdöbbentő erejű filmdráma az idei Sundance Filmfesztiválon zajos sikert aratott, elnyerve a fesztivál fődíját és az operatőri díját. Második megmérettetése a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál „Un Certain Regard” szekciójában volt és négy díjat kaparintott meg: a kritikusok FIPRESCI-díját, a legjobb első filmnek járó Arany Kamera-díjat, az Ökumenikus Zsűri díját, illetve a Fiatal Tekintetek díjat.
Az amerikai kritikákat összegyűjtő rottentomatoes.com oldalon a film jelenleg 90%-os tetszési indexszel rendelkezik, de ami még inkább figyelemre méltó, hogy a 8.8 pontos átlagértékelés (a 10-ből) is igen magasnak számít. A korábban csak rövidfilmeket készítő, mindössze 29 éves rendezőben, Benh Zeitlin-ben a legtöbben Terrence Malick (Az őrület határán, Az élet fája) méltó örökösét látják. Az amerikai terjesztési jogokat 2 millió dollárért megvásárló Fox Searchlight az Oscar-hajrában is reményeket fűz a filmhez – egyes vélemények szerint nem csak a legjobb film, rendezés, forgatókönyv és operatőr, hanem a legjobb női főszereplő és filmzene kategóriában is komoly esélyes lehet az alkotás. Az utóbbi azért különösen meglepő, mert Zeitlin egy tapasztalt nagy öreg felkérése helyett a zenét másodmagával szerezte, és kizárólag amatőrökkel dolgozott: a főszerepet alakító Quvenzhané Wallis például a forgatáskor mindössze 5 éves volt.
A szerdától néhány Los Angeles-i és New York-i moziban futó Beasts of the Southern Wild megtekintésére a hazai közönségnek sem kell sokáig várnia: magyarországi debütálása a 9. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz 2012. szeptember 14-23. között, majd az ezt követő hónapokban kerül országosan mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában.