Idén november 18-a és 20-a között 9. alkalommal kerül sor az Országos Rajzfilmünnepre. Ahogy a fesztivál címe is jelzi, nem csak egy helyszínre koncentrálódik az esemény. A vetítések a Budapesti Művelődési Központban teljes kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek és nagyoknak, izgalmas közös élményt varázsolva az egész családnak.

A vetítések mellett izgalmas kísérőprogramok: „Megelevenedő mesehősök” kézműves-foglalkozások, „Kérem a következőt!” magyar rajfilm-kvíz és a „Kedvenc Népmesehősöm” rajzpályázat kiállításával várják a látogatókat. Tárlatunk különlegessége integrált filmklubunk az Életrevalók Filmklub szellemében létrehozott „Különleges gyermekek” paravánja, melyen az élet adta nehézségeiket a művészet segítségével megküzdő gyermekek alkotásai láthatók a BMK Tükörgalériában.

Rajzfilmek, amik összekötnek minket!

Ki ne emlékezne Vizipók-csodapókra, Frakkra, esetleg a Futrinka utca lakóira vagy a Magyar népmesék szereplőire? Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthetők november 19-én 9.30-tól „A kiskakas gyémánt félkrajcárja”, a „Négyszögletű kerek erdő” és a nagy klasszikus diafilm-válogatás Bálint Ágnes meséiből.

Továbbá, tisztelegve JANKOVICS MARCELL animációs filmes életműve előtt, november 18-án 16.00 órától a Fehérlófia rajzfilmklasszikust vetítjük. Külön megtiszteltetés, hogy a IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnöke RUBOVSZKY ÉVA, Jankovics Marcell özvegye.

Rajzfilmek kicsiknek és nagyoknak ORSZÁGSZERTE!

A „nagyobbak” örömére igazi örökzöld rajzfilmeket köszönhetünk a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumnak és az MTVA-nak. Csatlakoztak az eseményhez az egyetemi vizuális alkotóműhelyek, és kiváltképp öröm, hogy évről évre egyre több magyar animációs filmstúdió is részt vesz alkotásaival az fesztiválon. A Mozinet filmjei mellett pedig a Kecskeméti Animációs Film Fesztivál, a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, az Anilogue és Cinemira Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál programjaiból is láthatunk összeállításokat.

Ezekből válogattuk össze filmklubunk vetítéseit:

november 18.

13.00 – Ostromok és forradalmak

15.00 – Cserebogarak – az Omega-Kreatív jóvoltából: Egér, Kárpáti, A Polgár lányok, Papp Laci

17.30 – Válogatás a kortárs magyar stúdiók munkáiból 1. (Picture Start, KEDD, Ionart, KGB) – Istók, Bela, Matches, Maestro, Albert, Otthon, A kozmosz nagykövete

18.30 – Válogatás a kortárs magyar stúdiók munkáiból 2.:(KEDD, KGB, Mimicry Motions, BODDAH): ERGO, Hunor 1.-2., Vihar, Vihar, Plantarium, Amok

november 19.

14.00 – Az Anilogue fesztivál összeállítása

15.00 – A Cinemira fesztivál összeállítása

16.00 – Válogatás a kortárs magyar stúdiók munkáiból (KGB, SALTO Film, BODDAH) munkáiból: Acid, ReMake, Szimbiózis, Lidérc úr, LOVE

17.10 – Új nemzedék a magyar animációban – összeállítás az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet animációs filmjeiből

Találkozz a szívednek kedves mesehősökkel és keltsük „életre őket”! ÜNNEPELJÜK EGYÜTT A RAJZFILMEKET a Budapesti Művelődési Központban! Megtalálsz bennünket a XI. kerületben, a Bikás park metró megállótól 2 percre, Újbuda egyik központi részén. Jöhetsz M4-essel, 1-es villamossal és 7-es busszal is.