Hivatalos megnyitó 2012. November 15. Megnyitó film: Lábjegyzet – Footnote

Speciális vetítés  – Aviya nyara című film – 2012. November 22. Díszvendég – Gila Almagor

Aviya nyara (The Summer of Aviya)

Megjelenés éve: 1988

Rendező: Eli Cohen

Film hossza: 95 perc

Műfaj: Dráma

Szereplők: Kaipo Cohen, Dina Avrech, Rami Baruch, Gila Almagor, Ariella Rabinovitch

Díjak: BERLIN (1989): EZÜST MEDVE díjat kapott a megrendítő film Kaipo Cohen és Gila Almagor fantasztikus színészi alakításáért.

OLASZORSZÁG (1989), SAN REMOI FESZTIVÁL legjobb külföldi film

SPANYOLORSZÁG (1989), ARANY SZÖG – Espiga De Oro – Valladolid Filmfesztivál

ISRAEL (1989) EZÜST MENORAH DÍJ a legjobb rendezőnek (Eli Cohen) és a legjobb színésznőnek (Gila Almagor)

VOLT JUGOSZLÁVIA (1990), GRAND PRIX DÍJ – A legjobb filmért

Eli Cohen filmje (Izrael, 1988, 95 perc, színes, héber, angol felirattal, Szereplők: Kaipo Cohen, Dina Avrech, Rami Baruch, Gila Almagor, Ariella Rabinovitch)

A történet 1951 nyarán játszódik, egy izraeli városban, ahol európai bevándorlók letelepedése zajlik a II. világháború után.

A holokauszt által sebzett és fájdalommal teli helyiek gyakran félreértik, és nevetségessé teszik a bevándorlókat.

Aviya egy okos tízesztendős kislány, akinek anyja, Henya szenvedélyesen független személyiség, aki a háborúban partizánként megélt tapasztalatai miatt szenved. A kettejük odaadó, törékeny és mélyen szívszorító kapcsolatát Aviya meséli el, aki állandóságra vágyik anyjával, ugyanakkor az apjáról is álmodozik, akiről nem akarja elhinni, hogy halott.

A film kifinomult és bátor emlékirat, amely alapos betekintést nyújt az izraeli társadalomba. A film Gila Almagor önéletrajzi ihletésű könyvén alapszik, amelynek címe: THE SUMMER OF AVIYA.

1. Lábjegyzet [Footnote / Hearat Shulayim (eredeti cím) /]

Megjelenés éve: 2011

Rendező: Joseph Cedar

Film hossza: 105 perc

Műfaj: dráma

Főszereplők: Shlomo Bar-Aba, Lior Ashkenazi és Aliza Rosen

Díjak: LEGJOBB FORGATÓKÖNYV JELÖLÉS – FÜGGETLEN SZELLEM DÍJ JELÖLÉS, LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM JELÖLÉS – 2012. OSCAR-DÍJ

A Lábjegyzet című film története egy apa és fia hatalmas versengéséről szól. Apa és fia különc professzorok, akik életüket a munkájuknak szentelték. Az apa makacs nyelvművelő, aki az intézménytől való félelemben él. A fia, Uriel azonban sikeres szeretne lenni, és folyamatosan keresi az elismerést.

Egy napon azonban fordul a kocka. A két férfi helyzete egy csapásra megváltozik, amikor az apa megtudja, hogy tudományos munkájáért a legmagasabb szakmai elismerésben részesül. Elismerés iránti kétségbeesett vágyára fény derül, hiúsága lelepleződik. Uriel csodálattal és irigységgel figyeli az apja körül kialakult helyzetet. Vajon szabotálja-e apja dicsőségét?

A Lábjegyzet egy őrült versengésről, egy példakép csodálatáról és irigyléséről szóló történet, amely apát és fiát végső, kétségbeesett konfrontációba kergeti.

Vetítési időpont: 2012. November 17. (Szombat) 20:30

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=8dwe7GR9kO4

2. A bátorság völgye (Gei-Oni)

Megjelenés éve: 2010

Rendező: Dan Wolman

Film hossza: 105 perc

Műfaj: Dráma

Főszereplők: Yaakov Bodo, Ezra Dagan

Díjak: Romániában, a Medgyesi Közép-európai Nemzetközi Filmfesztiválon (MECEFF) a zsűri különdíját nyerte el a „Gei Oni” („A bátorság völgye”). A kínai He Fei-ben megrendezett The Golden Rooster – One Hundred Flower Filmfesztiválon a legjobb külföldi filmmé választották a közönség szavazatai alapján. A film szereplője, Tamar Alkan lett 2011 legjobb színésznője az izraeli filmkritikusok szerint. A legjobb film kategóriában a Gerhard Klein díjat is elnyerte a Zsidó Filmfesztiválon Berlinben, és a Legjobb film díjat a Zsidó Filmfesztiválon Strasbourgban.

A Gei Oni című film történelmi témát dolgoz fel, az európai zsidóknak a 19. század végén Palesztinába történő első bevándorlási hullámáról szóló történetet szövi egybe egy különös szerelmi szállal, amelynek szereplője Fenja, a fiatal orosz bevándorló lány és Jechiel, egy helyi zsidó férfi.

A 17 éves Fenja kisbabájával, idős nagybátyjával és érzelmileg sérült bátyjával Jaffa kikötőjébe érkezik. Ők túlélték a pogromot, amely miatt családjuk összes többi tagja életét vesztette. Egyéb lehetőség híján Fenja hozzámegy Jechielhez, az özvegyhez, akinek felesége maláriában halt meg, két gyermeket hagyva az apára. A házaspár elindul egy Safed közeli kis faluba, ahol Jechiel néhány merész telepessel együtt megpróbálja megművelni a helyi araboktól vásárolt terméketlen földeket. Fenja egy szívszaggató titkot is magában hordoz, amelyet senkivel nem tud megosztani. Azonban házasságuk nem teljesülhet be, ha férjével, Jechiellel nem oszthatja meg titkát.

Vetítési időpont: 2012. November 19. (Hétfő) 18:30

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=N7VbW7XPMRA

3. Három anya [ Three mothers / Shalosh Ima’ot (eredeti cím) ]

Megjelenés éve: 2006

Rendező: Dina Zvi-Riklis

Film hossza: 106 perc

Műfaj: Dráma

Szereplők: Miri Mesika, Gila Almagor és Rivka Raz

Díjak:

A 2006-os Jeruzsálem Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a legjobb operatőrnek és legjobb színésznőnek járó díjakat.

Az Izraeli Akadémia díjátadóján 9 díjra jelölték. Nyert a következő kategóriákban: legjobb operatőri munka és legjobb jelmezterv.

Fesztiválok: Jeruzsálem Nemzetközi Filmfesztivál (2006)

A Hakim nővérek, Rose, Flora és Jasmine Alexandriában születtek 1942-ben. Hármas ikrek. Családregényük három nyelven, három generáción keresztül játszott, erőteljes szerelemről és végzetes csalárdságról szóló történet. A lányok anyja bába volt Farouk király, az utolsó egyiptomi uralkodó udvarában. A zsidókat ott már nem szívesen látták, és így a család 1958-ban Izraelbe menekült. Rose énekesnő, szenvedélyes és hiú, a testvérek közül először neki lesz gyermeke. Rose francia, héber és arab nyelven énekel, különböző életkorokban, és ez szolgál zenei háttérként az egyszerre szelíd és gonosz szereplők között zajló intrikák szövevényéhez. Rose lánya, Rachel akkor keveredik bele a család bonyolult történetébe, amikor Jasmine beteg lesz, és meggyón egy régóta rejtegetett titkot.

A film készítője, Dina Zvi-Riklis ide-oda lépked a jelen, illetve a nővérek életének korábbi szakaszai között, ezáltal izgalmas és megindító történetet teremtve. A HÁROM ANYA megkérdőjelezi a vérségi kötelékek, a házastársi hűség, a függetlenség és az anyaság jelentését. Rose, a szókimondó, jól megfogalmazza ezt: Sokkal jobb testvérek voltunk, mint anyák.

Vetítési időpontok:

2012. November 18. (Vasárnap) 20:30

2012. November 20. (Kedd) 18:30

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_PL77Oh_FmY&feature=player_embedded

4. Láthatalanok (Invisible)

Megjelenés éve: 2011

Rendező: Michal Aviad

Film hossza: 90 perc

Műfaj: Dráma

Szereplők: Ronit Elkabetz, Evgenia Dodina

Díjak:

>2011. februárjában, a Berlinálén elnyerte az Ökomenikus Zsűri díjat.

>2011. októberében a legjobb izraeli film és legjobb női alakítás kategória győztese a Haifa Nemzetközi Filmfesztiválon.

Több mint 20 évvel azután, hogy Lily-t és Nirát ugyanaz a sorozat-erőszaktevő megerőszakolta, egy váratlan találkozás során útjaik újra keresztezik egymást. Nira, az egyedülálló anya, a zárkózott televíziós szerkesztő, találkozik a karizmatikus Lily-vel, a baloldali aktivistával, aki a palesztinoknak segít az olivaszüretnél. A véletlen találkozás annyira intenzív, hogy Nira végül azon kapja magát, hogy a saját múltjában kutat, az emlékeket felkavarva, és megpróbálva áthidalni a szakadékot azon személy között, aki valaha volt, és akivé vált. Nira egyre inkább „küldetése” megszállottjává válik, hogy minél többet megtudhasson az erőszaktevőről. Rájön arra, hogy bár a férfi minden nővel erőszakosan bánt, a sajtó mégis „udvarias erőszaktevő”-ként titulálta, és „jó modorúnak” nevezte, mivel áldozatait arra kényszerítette, hogy órákat töltsenek vele, beszélt hozzájuk és ezért „cserében” megerőszakolta őket.

Lily, akinek házassága mély válságban van, megpróbálja megakadályozni a trauma felszínre törését, de az életének minden részletét átjárja. A kapcsolata a fiával, a lányával és a férjével a végsőkig feszült, és Lily végül rájön arra, hogy nincs más választása: szembe kell néznie élete sebeivel. Nirának és Lily-nek össze kell fognia. Ami nehéz, ám felszabadító utazásként indul, kifinomult és megindító barátsággá alakul: ezen a kapcsolaton keresztül a két nő végül képessé válik arra, hogy ne érezze magát megalázottnak és bűnösnek. Többé nem LÁTHATATLANOK.

Ez az érzelmileg rendkívül kifejező film, a LÁTHATATLANOK a tényeket ötvözi a fikcióval, olyan nők filmre vett anyagain és felvett vallomásain keresztül, akik – mint Lily és Nira – sikerrel túlélték az általuk elszenvedett rémálmot.

Vetítési időpontok:

2012. November 17. (Szombat) 18:30

2012. November. 21. (Szerda) 20:30

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_UoFJLtJaMc&feature=player_embedded

5. Késői házasság (Late marriage)

Megjelenés éve: 2001

Rendező: Dover Kosashvilli

Film hossza: 100 perc

Műfaj: Dráma, romantikus vígjáték

Szereplők: Lior Ashkenazi, Ronit Elkabetz, Moni Moshonov, Lili Kosashvilli

Díjak:

Legjobb férfi színész

2001-ben az Izraeli Filmakadémia díja (Tel-Aviv, Izrael):

Legjobb színésznői alakítás

2002-ben a Buenos Aires-i Nemzetközi és Független Filmfesztivál díja (2002, Buenos Aires, Argentína:)

Legjobb látványterv, díszlet

2001-ben az Izraeli Filmakadémia díja (Tel-Aviv, Izrael):

Legjobb operatőri munka

2001-ben az Izraeli Filmakadémia díja (Tel-Aviv, Izrael):

Legjobb rendező

2001-ben az Ankara Nemzetközi Filmfesztivál (Ankara, Törökország)

Legjobb zene

2001-ben az Izraeli Filmakadémia díja (Tel-Aviv, Izrael):

Legjobb forgatókönyv

Yasha és Lily szeretnék, ha 32 éves fiuk, Zaza megnősülne. Mivel grúz gyökerekkel rendelkeznek, így a menyasszonynak mindenképp fiatalnak kell lennie. Legyen ezen kívül gazdag, gyönyörű, és örvendjen jó hírnévnek a közösségben.

Minden este elindulnak megkeresni a lehetséges arát. Zaza elkápráztatja a lányokat, és elhiteti velük, hogy ő álmaik hercege. Ennek ellenére a döntő pillanatban mindig sikerül elrontania a dolgot.

A pár összehozása sosem sikerül, mivel Zaza reménytelenül szerelmes Judith-ba. A nő idősebb, mint Zaza, egyedülálló anyaként neveli hatéves kislányát, ezen kívül független, nőies, rabul ejtő személyiség – és marokkói származású. Judith megtestesíti mindazt, ami nem része Zaza családi hagyományainak.

Egy véletlen körülmény folytán Zaza szülei értesülnek Judith-ról, és így a férfi sorsa – így vagy úgy – el van döntve.

Ki mondja, hogy a szerelem mindent legyőz?!

Vetítési időpontok:

2012. November 18. (Vasárnap) 19:30

2012. November 21. (Szerda) 18:30

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=0EHSUGZflw8

6. Szerelmi élet (Liebesleben / Haye Ahavah)

Megjelenés éve: 2007

Rendező: Maria Schrader

Film hossza: 113 perc

Műfaj: Családi

Szereplők: Rade Serbedzija, Netta Garty, Ishai Golan, Stephen Singer

Amikor Yaara találkozik Arie-val, édesapjának gyerekkori barátjával, azonnal vonzódni kezd a férfi erős és magabiztos egyéniségéhez. Az asszony hamarosan elhagyja jóindulatú férjét a befolyásos, titokzatos idősebb férfiért, aki látszólag valami teljesen új és izgalmas dolgot jelent életében, erőt sugároz, és megoldással szolgálhat a nő családjának titokzatos múltjáról.

Szenvedélyes szerelmi viszonyba bonyolódnak, amely hamarosan mindent lerombol, mivel Yaara rájön, hogy azokat a dolgokat, amelyek vonzzák, illetve taszítják Arie-ban, egyforma intenzitással éli meg.

Tzruya Shalev „Love Life” című bestseller regénye alapján készült.

Vetítési időpont: 2012. November 19. (Hétfő) 20:30

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=y1MYY7_bDTw&feature=player_embedded

7. Tábortűz [Campfire / Medurat Hashevet (eredeti cím)]

Megjelenés éve: 2004

Rendező: Joseph Cedar

Film hossza: 96 perc

Műfaj: Dráma

Szereplők: Michaela Eshet, Hani Furstenberg, Moshe Ivgy, Maya Maron, Assi Dayan, Oshri Cohen

Díjak:

Az Izraeli Akadémia 5 díjának nyertese

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinálé) – Don Quijote-díj (Külön említés)

Chicago Nemzetközi Filmfesztivál – Filmkritikusok nemzetközi szövetségének díja (FIPRESCI )

1981-et írunk. Rachel Gerlic, a 42 éves özvegyasszony, két gyönyörű tinédzser lány, Esti and Tami anyja, Ciszjordánia egyik új vallási közösségének alapító csoportjához szeretne csatlakozni.

A probléma az, hogy a felvételi bizottság mindaddig nem veszi fel Rachelt, amíg újra férjhez nem megy, és nem bizonyítja, hogy ő és lányai megfelelnek a csoport vallási is ideológiai normáinak. Amikor Tamit, Rachel kisebbik lányát azzal vádolják meg, hogy az ifjúsági mozgalomnál elcsábított néhány fiút, Rachel kénytelen számba venni, ki áll mellette.

Csak Yossi, az 50 éves agglegény, az új férfi Rachel életében mutathatja meg Rachelnek, hogy száműzöttként élni nem olyan rossz, mint amilyennek tűnik.

A Tábortűz egy nő személyes harca az elfogadásért, s egyben egy olyan politikai mozgalom portréja, amely milliók életére kihat a Közel-Keleten.

Vetítési időpont: 2012. November 17. (Szombat) 19:30

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=hPm-uBOVd60&feature=BFa&list=PLD83AB51DED90BA15

8. Tágra nyílt szemek [Eyes wide open / Einayim Petukhoth (eredeti cím)]

Megjelenés éve: 2008

Rendező: Haim Tabakman

Film hossza: 91 perc

Műfaj: Dráma

Szereplők: Zohar Shtrauss, Ran Danker és Tinkerbell

Díjak:

Aaron (Shtrauss), aki Jeruzsálem szigorúan ortodox zsidó közösségében köztiszteletben álló hentes és családapa, a közösség iránt elkötelezett, és vallási hitbuzgalommal jellemezhető, konzervatív életet él. Aaron érzelmi változások egész sorozatát éli meg, miután üzletébe egy fiatal segéd (Danker) érkezik. A vágytól vezérelve, a jóképű „Yeshiva” tanítvány visszafordíthatatlanul átformálja az egykor hitbuzgó hentes életének szövevényes hitvilágát, aminek következtében Aaron megkérdőjelezi kapcsolatát feleségével, gyerekeivel, közösségével és Istennel.

Vetítési időpont: 2012. November 16. (Péntek) 20:30

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=dnKfBvlZAcM

9. A szíriai menyasszony (The Syrian bride / Ha’Kalah Ha’Surit)

Megjelenés éve: 2004

Rendező: Eran Riklis

Film hossza: 97 perc

Műfaj: Vígjáték, dráma

Szereplők: Hiam Abbass, Clara Khoury, Makram Khoury, Uri Gabriel, Eyad Sheety, Ranin Boulos, Dirar Sliman, Maysar Massri, Ashraf Barhoum, Julie-Anne Roth, Alon Dahan, Ednan Trabsha, Marlen Bajali, Robert Henig

Díjak:

Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál

Montreali World Filmfesztivál

Mona esküvőjén élete legszomorúbb napját éli meg. Tudja azt, hogy ha egyszer átlépi Izrael és Szíria határát, hogy feleségül menjen Tallelhez, a szíriai TV-sztárhoz, soha többé nem mehet vissza családjához az izraeliek által elfoglalt Golán-fennsíkon található, Majdal Shams nevű drúz faluba. Mona esküvője napjának története a fizikai, szellemi és érzelmi korlátokról, illetve az azok áttörésére irányuló akaratról szól.

Vetítési időpontok:

2012. November 16. (Péntek) 18:30

2012. November 20. (Kedd) 20:30

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=s0PkVJegZZM

10. Angol cím: The matchmaker

Eredeti cím: Paam Haiti

Magyar cím: A házasságközvetítő

Megjelenés éve: 2010

Rendező: Avi Nesher

Játékidő: 113 perc

Műfaj: játékfilm

 

Szereplők:

Yankele Bride: Adir Miller                               Tamara: Neta Porat

Clara Epstein: Maya Dagan                              Sylvia: Bat-el Papura

Arik Burstein: Tuval Shafir                              Moshe Abadi: Kobi Faraj

Meir: Dror Keren                                                Benny Abadi: Tom Gal

Yozi Burstein: Dov Navon                                Arik Burstein (felnőtt): Eyal Shechter

Nili Burstein: Yarden Bar-Kochba                  Nadgi bácsi: Eli Yatzpan

A Haifában, 1968-ban játszódó film a szerelem, az elveszettség és a túlélés története a második világháború utáni időszakban. Avi Nesher rendező az izraeli történelem egy megragadó szeletét mutatja be, mikor a még kialakulóban lévő társadalomnak, amely még nem rázta le magáról az átélt trauma emlékeit, szembesülnie kell a hatvanas évek kulturális-szexuális forradalmával. A házasságközvetítő története több, mint egy új ország szárnypróbálgatásainak bemutatása: elbűvölő történet a felnőtté válásról, valamint a barátság és szerelem számos formájáról.

A tizenhat éves Arik nyári szünetben munkaajánlatot kap apja egyik titokzatos barátjától, Yankele Bride-tól. Bride, aki túlélte a holokausztot, házasságközvetítőként dolgozik – szomorú sorsú embereknek segít párt találni. Azért veszi fel Arikot, hogy potenciális ügyfeleket találjon neki a nyüzsgő kikötővárosban.

Bride foglalkozása felkelti Arik érdeklődését. A munkája során megismert sokféle ember új világot tár fel előtte: egy csodákkal, fájdalommal és vágyakozással teli világot, melyben megismerheti az elmondhatatlan sötétséget, de az emberi szeretet mélységeit is. Találkozik Clarával, a gyönyörű, törékeny nővel, akit Bride csak távolról csodál; Sylviával, aki túlélte Josef Mengele náci kísérleteit, és aki férjhez szeretne menni; és Meirrel (akit az Öt óra Párizstól című filmből ismert Dror Kenen játszik), egy könyvtárossal, akit a szerelem utáni hajsza rendkívüli veszélybe sodor. Még Arik is megízleli a szerelmet, melynek meglepő következményei lesznek.

A film az elismert író, Amir Gutfreund When Heroes Fly (Repülő hősök) című regényéből készült. A házasságközvetítő -ben a különböző személyes küzdelmeket rendkívüli érzelmi energiák hatják át – szereplői a történelem egyik legszörnyűbb tragédiáinak túlélői, akik titkaikat és fájdalmaikat mélyen magukba zárják, mialatt megpróbálják újraértékelni jelenüket. A naiv és lelkes Arikhoz mindannyiukat különleges szálak fűzik, melyek – jobban, mint bármi más – felélesztik bennük a jövőbe vetett hitet.

Díjak/Más fesztiválok: Torontói Nemzetközi Filmfesztivál 2010, 4 díj az Izraeli Filmakadémia 2010-ben kiosztott díjai közül

Vetítési időpont: 2012. November 18. (Vasárnap) 18:30

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=VBmrW2LeCnw