James Cameron nemrég leült a Dateline-nal, hogy beszéljenek az Avatar 2 és Avatar 3-ról, melyekben a rendező feltárja az azokban megjelenő, soha nem látott új bolygókat. James Cameron azt is elmondta, hogy mindkét film forgatókönyvét együtt fogja megírni, úgy, hogy mindhárom Avatar film egy hosszú történetet öleljen át.

Először is, James Cameron arról beszélt, hogy az Avatar 2. (2014) és Avatar 3. (2015) részének forgatókönyvét együtt fogja megírni, és hogy a következő rész nagy része víz alatt fog folytatódni. Az is kiderült, hogy új bolygókat is látni fogunk a a következő két filmben.

„A történet a Pandorán folytatódik. A második és a harmadik filmet együtt írom. Ez így kiegészíti a három filmen átívelő történetet. Megpillanthatjuk Pandora óceánját, amit eddig sosem láthattunk. Ez egy öko-rendszer, amelynek tervezését alig várom! Látványosan fog mutatni és le fogja szűkíteni a reflektorfényt. Az esőerdők és a természet helyett az óceáni kérdésekre fog fókuszálni. Mert nekünk van egy bolygónk, ami egy kék bolygó. Ha messziről nézzük, a Földön sokkal több a kék, mint a barna… vagyis a szárazföld. Az óceánokat túlélhetetlenebbé tesszük a sok fajjal. Ennek sok oka van. Lehetőséget ad arra, hogy egy kicsivel jobban fókuszáljunk, és több energiát fektessünk ebbe az irányba. Lesznek továbbá másik bolygók is a Pandorán kívül. Az egy bőségszaru lesz, szemet gyönyörködtető látvány!”

James Cameron azután átadta művészcsapatának a „legmegalkotottabb”, fantáziadús világot, hogy láthassuk azt a képernyőn.

„Eszembe jutnak homályos képek, amibe beavatom a rengeteg nagyszerű művészt. Ők csodálatos lényekkel és növényekkel hozakodnak elő.”

Végül hadd tudják meg James Cameron rajongói, hogy a történet környezetvédelmi szempontjai nem lesznek elnyomva, keményebb lesz, mint az eredeti Avatar volt.

„Ez ugyanannak a történetnek a folytatása egyel magasabb szinten. Azt akarom, hogy az emberek érezzék ugyanazt az izgalmat ebben a világban, és a képzeletbeli Na’vi emberekkel. Szeretném, ha úgy éreznék, izgalmas felfedezni egy új világot. Olyan dolgokat, amit még sosem láttak. Az első film csomagja ott lesz! A témák ott lesznek, és olyan módon eljátszva, hogy azt gondolom, az emberek el tudják fogadni. Nem fogok harsogóbbá válni, nem fogom azt mondani: – Nos, elszabadítottuk ezt a nagy környezetvédelmi tartalmat az első résszel, most megduplázom. – Úgy gondolom, hiba lenne. Mindenekelőtt szórakoztatónak kell lennie.”