Az AFP cikke szerint James Cameron, az Oscar-díjas rendező előre jelezte, hogy Peter JacksonThe Hobbit” c. filmjét olyan HD minőségben kellene elkészíteni, mint amilyenben az ő 3D-s “Avatar” c. filmje volt.

Jackson a Hobbitot a másodpercenként szokásos 24 helyett 48 képkockás forgatási technikával készítette el (HFR 3D), , ami vegyes érzéseket váltott ki a kritikusokból a mozikba kerülése előtt, egy előzetes vetítés alkalmával.

Cameron, a “The Hobbit” első részének szerdai, Wellingtonban történt premier vetítésének meglepetésvendége elmondta; hogy az “Avatar” modern, úttörő 3D technikáját hasonlóan szkeptikusan fogadták, amely jelenleg mindenidők legnagyobb bevételt hozó mozifilmje.

Azt is mondta, hogy Jackson legújabb filmjét ütősnek szánta, megkönnyítve Cameron számára a másodpercenkénti 48 képkocka alkalmazását, amely megszüntette a szokásos filmekben a “villódzó” képvetítést.

“Ha beválik a 48, akkor ez ki fogja kövezni az utat az Avatar folytatásaihoz, használni fogjuk ezt a technikát,” mondta Cameron az újságíróknak.

“Az Avatarral előretörtünk a 3D-ből, most Peter csinálja meg ezt a Hobbittal. Ez a merész lépés változást fog hozni.”

Jackson ezen a héten összehasonlította a magasabb sebességű felvételeket a kompakt lemezek (CD) bevezetéséhez, mondván, hogy az volt az út a film jövőjéhez.

“Én személy szerint fantasztikusnak tartom, de más,” mondta az Új-Zélandi rádióban.

“Emlékszem, amikor a CD-k bejöttek, milyen nosztalgikus érzés volt, hogyha a tű hangját hallottuk a vinyl lemezeken amelyen a zenét kellett volna hallani – hirtelen tiéd lett ez a tisztaság, számos ember vélekedett ugyanígy.”

Cameron azt mondta, Jackson egy egyedülálló filmes, akinek munkája fordulópontot jelent az Új-Zélandi filmiparnak.

“Ő olyan globális szintre emelte az iparágat, ahol az emberek a világ minden tájáról – művészek, filmkészítők, speciális effekt technikusok, stb. – eljöttek neki dolgozni; ez egészen egyedülálló,” mondta.

“Tényleg, azelőtt csak néhányszor történt ilyen, Los Angelesben és talán Londonban… de ez az első alkalom, hogy ez egyetlen filmessel történt meg.”

Cameron, aki egy Új-Zélandi farm tulajdonosa, elmondta, hogy volt a telkén, ahol az “Avatar” folytatásának forgatókönyvén dolgozik, panasznak ad hangot, mert: “Sajnos átkozottul zavaró, mert annyira gyönyörű”.

Azt mondta, remélte, hogy a forgatókönyvek elkészülnek februárra, és elkezdődhet a forgatás a következő év végéig.

“Át akarom adni a forgatókönyveket, szögezte le, nem akarok utómunkálatokat a filmben.

“Az első filmben ezt megcsináltuk, több jelenet kivágtam, stb., nem akarom ezt csinálni.”

Cameron, aki eredetileg kanadai, azt mondja, élvezi Új-Zéland nyugodt életmódját.

“Tudtuk, hogy egy pár mérföldes körzeten belül a közvetlen szomszédaink egy sokkal jobb dologra készülnek, mint mi az első néhány hétben, mikor Los Angelesben voltunk 10 éve.” mondta.