James Cameron a világ egyik legsikeresebb és leglustább rendezője. 1997-ben irányította utoljára egy játékfilm készítését, igaz, a Titanic azóta is minden idők legnépszerűbb filmjének számít: 1.8 milliárd dolláros bevételi rekordját meg sem közelítették azóta.

A 20th Century Fox stúdió és Cameron most bejelentették, hogy a rajongóknak már csak 2009 nyaráig kell várniuk a rendező következő premierjére. A tervek szerint ekkor kerül a mozikba a 200 millió dolláros költségvetéssel készülő 3D sci-fi, az Avatar, amely egy távoli bolygón rekedt néhány ember küzdelmét mutatja be a gonosz helybeliekkel.

Bár Cameronnak más tervei is voltak (sokáig egy női cyborgról készült filmet készíteni Battle Angel címmel), 2005 óta csak az Avatar-ral foglalkozik. A forgatókönyv első változata már 11 évvel ezelőtt elkészült, ám a komputertechnika mostanra érte el azt a szintet, hogy a megálmodott képek súlyos kompromisszumok nélkül kerülhessenek a vászonra – a történet elbeszéléséhez ugyanis az élőszereplős felvételeknek és a komputer generálta figuráknak vagy háttereknek tökéletesen kell illeszkedniük.

A – jobbára ismeretlen – színészekkel való munka áprilisban kezdődik. A főszerepet, a gyarmatosító földlakók ellen forduló lények oldalára álló embert az ausztrál Sam Worthington játssza és Zoe Saldana lesz a partnere.

– Ha nagy siker lesz, trilógiává alakíthatjuk a filmet – nyilatkozta Cameron. – Ha nem lesz nagy siker, egymagában is értelmes marad. Meglátjuk.