A hőségriadóra való tekintettel a mozikban több tonna jégtömböt helyeztek el a termekben az ülések alatt. A hír természetesen nem igaz, de mindannyian tudjuk, hogy ekkora melegben igazi felüdülés 1-1 órácska a sötét, hűvös mozitermekben! Vegyél jegyet még ma, mert egész héten nagyon meleg lesz a meteorológusok jelentései szerint!

Norvégiában egyébként létezik “Jégmozi”, Isbio néven, melynek a Guovdageaidnuban megrendezésre kerülő Sámi International Film Festival ad otthont. A jégmoziban normál moziülések vannak és autósmozi terek állnak a mozinézők rendelkezésére.

jeges-mozi

Ami azonban egyedülállóvá teszi ezt a mozit, az a jégrobogók, a motoros szánok és a rénszarvas szánok látványa. A mozinézőknek azt tanácsolják, hogy hozzanak magukkal hálózsákot és meleg ruhát, mert ez a régió már az Északi-sarkkörön belül található!

Az Isbio saját jégbárral rendelkezik, ahol szellemek szolgálnak fel jégszemüvegben. Köszönhetően a mozi “befagyasztott” jellegének, a digitális helyett gyakran használnak hagyományos kópiákat és az ideiglenes jég architektúra is minden évben más. Az Isbio továbbá egy olyan mozivászonnal is rendelkezik, amely a közeli Kautokeino-folyó vizéből előállított tiszta jégből és hóból készült…

Ha mi a Északi Sarokra nem is, a legközelebbi klimatizált moziba el tudunk menni, ahol nincs szükség jégre, hiszen a mai filmszínházak szerencsére klimatizáltak…

Tedd magad hűvösre! Moziban nézni jó! ;)